/ БГНЕС
Професионалисти по здравни грижи излязоха на национален протест пред Министерството на здравеопазването
Медицинските сестри са готови за палатков лагер пред МЗ
100852
Медицинските сестри са готови за палатков лагер пред МЗ
  • Медицинските сестри са готови за палатков лагер пред МЗ
Ако здравното министерство не чуе исканията на медицинските сестри, от другата седмица те ще сформират палатков лагер пред ведомството. Това стана ясно днес по време на протеста на професионалистите по здравни грижи, който се проведе пред министерството.

Медицински сестри в цялата страна излязоха на протест (ОБЗОР)

БГНЕС

Недоволството събра стотина души, които поискаха промяна в заплащането на спешността, нощния труд, както и въвеждане на ясни правила за това как ще се разпределят допълнителните пари, обещани на съсловието.

Целият екип на рентгеновото отделение напуска врачанската болница

В протеста се включиха медицински сестри, лаборанти, акушерки, кинезитерапевти и други.

Ако до 20 дни не се промени заплащането на професионалистите по здравни грижи - медицински сестри, акушерки, лаборанти, медицински сестри в ясли и детски градини, рентгенови лаборанти, кинезитерапевти, рехабилитатори, започваме протест на палатки. Това каза пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра в частна болница, след среща на контактна група от протестиращите с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

БГНЕС

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева каза пред журналисти, че "улицата" няма да реши проблемите им, а е необходим диалог. По думите й в момента се провеждат преговорите за подписване на колективните трудови договори (КТД) по места и протестът би имал смисъл след това, ако има недоволство от договорите или ако те не се изпълняват.
 
Василева уточни, че има места, на които КТД не се спазва, но припомни, че средствата във всяко лечебно заведение се разпределят от ръководството му. Съсловната организация не е организатор на днешния протест, допълни още Василева, но изказа подкрепата си към протестиращите.