/ Дарик Враца
От Регионалната структура на синдикат "Подкрепа" във Враца днес изпратиха до медиите декларация, с която изразяват синдикатът изразява своята подкрепа за протеста на медицинските сестри.

Медицинските сестри излизат на национален протест

Публикуваме декларацията без редакторска намеса.


"Във връзка с протест, организиран от медицински специалисти на 01 март 2019 г в социалните мрежи, от името на Медицинска федерация следва да декларираме следното:

Смятаме, че специалистите по здравни грижи, както и всички работещи в системата заслужават достойно заплащане на своя труд. Смятаме, че предвидените заплати в КТД в орасъл „Здравеопазване” за 2019 г трябва да бъдат спазвани и да се намери механизъм да бъдат подпомогнати в своята работа общинските и областни болници, лечебните заведения собственост на МЗ, както и системата на детското и училищно здравеопазване, за да се създадат необходимите условия за достойно заплащане на труда на работещите.

Смятаме, че трудовите възнаграждения на работещите в Регионалните здравни инспекции също не отговарят на тежкия труд, който полагат. Смятаме, че създалото се положение е следствие на системно допускани грешки в системата на здравеопазването в продължение на много години като Медицинска федерация е предоставяла на няколко поредни министри на здравеопазването свои предложения, подплътени с разработки и анализи за конкретни промени.

Трябва да отбележим, че КТ „Подкрепа” още през 2018 г стартира кампания за достойно заплащане на нощния труд с искане за конкретни промени в нормативната уредба. Тези искания бяха внесени и в национален съвет за тристранно сътрудничество.

И не на последно място, благодарим на работодателите, които са провели преговори и вече са подписали КТД, осигурявайки на своите служители и работници предвидените възнаграждения. Колкото и малко да са на брой, те показват, че в системата на здравеопазването може да се постигнат добри резултати и работещите този тежък труд имат шанс да получат заслужено и достойно възнаграждение".

Това се казва в декларацията на медецинската федерация "Подкрепа", подписана от нейния председател д-р Камен Данов.