/ ThinkStock/Getty Images
Медицинските сестри излизат на национален протест
100843
Медицинските сестри излизат на национален протест
  • Медицинските сестри излизат на национален протест
Ден преди планирания национален протест на медицинските сестри, здравните власти се срещнаха с професионалистите по здравни грижи и със синдикалните организации в сектора се договориха да работят съвместно за решаване на проблемите на сестрите. Те са свързани с липсата на кадри и ниското заплащане в сектора. Здравният министър Кирил Ананиев призова протестните действия да бъдат заменени с диалог и увери, че предстои да се договарят нови заплати, както и да се увеличават местата за студентите по здравни грижи. Планираните за утре национални протести обаче остават.
 
Участниците в срещата се обединиха около идеята, че фейсбук групата, организирала предстоящия в утрешния ден протест, не знае какво е постигнато и договорено при разпределението на допълнителните пари.

Властта и синдикатите търсят решение на проблемите на медицинските сестри
 
Здравният министър Кирил Ананиев каза: "В момента се водят разговори, договарят се заплати в съответните лечебни заведения. Тоест тогава, когато е обявен протестът, е обявен без да бъдат информирани".
 
Председателя на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василев коментира: "Лично аз смятам, че диалогът е средството за решаване на проблемите. Защото не винаги улицата е достатъчно добре информирана какво е реалното състояние на системата и какви са начините за постигане на успехи".
 
Над 30 000 медицински сестри не достигат у нас. Ако в Европейския съюз на всеки 100 000 души се полагат средно по 740 сестри, то у нас тази бройка е под 490, припомни по-късно през деня депутатът от БСП Георги Михайлов. От левицата са категорични, че проблемите с кадровия дефицит и ниското заплащане на специалистите по здравни грижи се задълбочават и не могат да бъдат решени само с пожелания за преговори.

Проф. Михайлов: Над 30 000 медицински сестри не достигат у нас
 
"Цифрите са много сериозни. На един лекар, според стандарта на Европейския съюз, трябва да отговарят между две до четири сестри в зависимост от натовареността на отделението. В България те са по-малко от една сестра, като през последните 10 години 10 000 сестри са напуснали територията на страната и над 15 000 са сменили своята професия или са се пенсионирали", посочи проф. Михайлов.
 
Национален протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе утре от 12 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването. Планират се протестни действия и пред общините в други градове в страната.