Проф. Георги Михайлов
Проф. Георги Михайлов / БГНЕС
Проф. Михайлов: Над 30 000 медицински сестри не достигат у нас
100839
Проф. Михайлов: Над 30 000 медицински сестри не достигат у нас
  • Проф. Михайлов: Над 30 000 медицински сестри не достигат у нас
Над 30 000 медицински сестри не достигат у нас. Ако в Европейския съюз на всеки 100 000 души се полагат средно по 740 сестри, то у нас тази бройка е под 490. Информацията съобщи депутатът от БСП проф. Георги Михайлов в навечерието на националния протест на медицинските сестри, който се организира за утре в социалните мрежи.

Медицинските сестри излизат на национален протест
 
От левицата са категорични, че проблемите с кадровия дефицит и ниското заплащане на специалистите по здравни грижи се задълбочават и не могат да бъдат решени само с пожелания за преговори.
 
"Ние сме свидетели на един спонтанен протест, който утре се организира от медицинските сестри в България, а цифрите са много сериозни, които стоят зад този процес. На един лекар, според стандарта на Европейския съюз, трябва да отговарят между две до четири сестри в зависимост от натовареността на отделението. В България те са по-малко от една сестра, тоест дефицитът на медицински сестри по признанието на министър Ананиев е над 30 000, като през последните 10 години 10 000 сестри са напуснали територията на страната и над 15 000 са сменили своята професия или са се пенсионирали", посочи проф. Михайлов.

Властта и синдикатите търсят решение на проблемите на медицинските сестри
 
И добави: "Ние се намираме в състояние на много тежък кадрови дефицит и възнагражденията, които получават нашите колеги специалистите по здравни грижи, са изключително ниски. При ниво по колективен трудов договор между 900 и 950 лева, реалната заплата, нетната заплата на тези специалисти много често не достига и 700 лева. Това са проблеми, които задълбочават хаоса в здравеопазването и не могат да бъдат решени само с пожелания за преговори".