/ БГНЕС
Протестите на професионалистите по здравни грижи няма да доведат бързо и успешно до поставените от МЗ цели
Протестите на професионалистите по здравни грижи няма да доведат бързо и успешно до поставените от МЗ цели
100830
Протестите на професионалистите по здравни грижи няма да доведат бързо и успешно до поставените от МЗ цели
  • Протестите на професионалистите по здравни грижи няма да доведат бързо и успешно до поставените от МЗ цели
Ден преди планирания национален протест на медицинските сестри, здравните власти се срещнаха с професионалистите по здравни грижи и със синдикалните организации в сектора се договориха да работят съвместно за решаване на проблемите на сестрите. Те са свързани с липсата на кадри и ниското заплащане в сектора.
 
Здравният министър Кирил Ананиев призова протестните действия да бъдат заменени от диалог и увери, че предстои да се договарят нови заплати, както и да се увеличават местата за студентите по здравни грижи.

Медицински работници излизат на протест

Протестите на професионалистите по здравни грижи няма да доведат бързо и успешно до поставените от здравното министерство цели, каза министърът след срещата по инициатива и в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Бойко Борисов
пресцентър, Министерски съвет

Министър Ананиев изрази уважението си към труда на професионалистите по здравни грижи и подчерта, че трудът им се цени из цяла Европа, което показвало, че те имат висок капацитет. "Не мога да отрека, че имаме проблем с човешките ресурси в цялата система на здравеопазването, особено много при професионалистите по здравни грижи", акцентира министър Ананиев. Той припомни, че работят съвместно с Министерството на образованието и науката и за новата учебна година е предвидено да се увеличи приемът със 150 нови бройки.
 
От Федерацията на синдикатите в здравеопазването обясниха, че Facebook групата, организирала протеста, не знае какво е постигнато и договорено при разпределението на допълнителните пари. Планираните за 1 март протестни действия обаче за момента не се отменят.

Протест на медицинските специалисти и в Стара Загора

Председателят на съсловната организация Милка Василева изрази удовлетворение от срещата. "Получихме разбиране и одобрение от премиера, че трябва да има още по-качествени мерки за преодоляване на проблема", заяви още тя и подчерта, че многократно е информирала за липсата на повече от 30 000 медицински сестри в страната.