/ Дарик - Враца
Омбудсманът Мая Манолова днес бе във Враца в отговор на подписка, която изпратиха до нея 294 лекари и медицински сестри от Многопрофилната болница за активно лечение в града. Болницата продължава е с дълг от над 14 милиона лева, а медиците постоянно излизат на протести, заради забавяне при изплащането на възнагражденията им.

Персоналът на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца търси помощ от омбудсмана

След срещата с ръководството на здравното заведение, лекарите, които са завеждащи на отделенията и главните медицински сестри, омбудсманът се ангажира да се срещне с министъра на здравеопазването още в този петък.

Три са основните въпроси, станали ясни след разговорите във Враца, които Мая Манолова ще постави пред министъра. “Първо - че хората очакват и той, през контролните органи на министерството, - да потърси отговорност от тези, които са отклонявали средства и са довели болницата за това състояние. И които са назначавани от неговите предшественици, други министри на здравеопазването.

Второ - да дойде на място и да ви информира за ясния план и начина, по който ще осигури финансиране за болницата. Да е ясен планът, стъпките и начинът, по който ще осигури финансиране.

Ексклузивно! Директорът на врачанската болница проговори пред „Дарик“

И трето - че от него се очаква да представи дългообещавания модел за реформа в системата, в който модел държавните структури в здравеопазването, тези, които извършват най-тежката работа, най-социалната работа - многопрофилните болници плюс болници от ранга на “Пирогов”, “ВМА”, “Правителствена болница”, “ИСУЛ” - да бъдат извадени пред скоби.

За тях да има друг статут, друго финансиране и пълна отговорност за държавата, тъй като реално те осъществяват държавните функции” - каза омбудсманът на България.