/ Дарик - Враца
На импровизиран протест пред кабинета на изпълнителния директор на многопрофилната болница във Враца излязоха днес медицинските сестри от здравното заведение.

Протести има, заплатите - под въпрос

Поводите са два - това, че те отново са без заплати и че и към момента те нямат подписани договори с болницата. Това, което обаче ги възмущава повече дори от тези два факта е, че от ръководството на здравното заведение получават или мълчание, или уклончиви обещания без конкретни срокове и ангажименти.

Протестиращите сестри изпълниха коридора пред кабинета на директора.
Протестиращите медицински сестри изпълниха коридора пред кабинета на директора.

Пред събралите се протестиращи изпълнителният директор Евгени Любенов обеща, че в понеделник ще получат забавените си заплати за февруари. Той обаче не можа да се ангажира с точна дата или срок, в който ще са ясни новите размери на заплатите на медицинските сестри.

Двама лекари с разкрития за работата във врачанската болница

Пред журналисти Любенов каза, че очаква от здравното министерство да му бъдат преведени два финансови транша от по 800 000 лева, но не е сигурен дали парите ще са толкова.

Бивш зам.-министър и двама изпълнителни директори на врачанската болница дадени на съд

В зависимост от размера на субсидията ще се определят и работните заплати на медицинските сестри. Парите се очаквали до две седмици. Той обясни, че основният проблем при изплащането на работните заплати идва от запорираните банкови сметки на болницата от кредитори. Към над 100 кредитори болницата има задължения. Преговорите с тях продължават, поясни Любенов.

Персоналът на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца търси помощ от омбудсмана

Във врачанската болница обаче атмосферата става все по-нажежена, заради многото неясноти около заплащането и трудовите договори на медицинските сестри и се говори, че те са готови и на ефективни стачни действия.

Ексклузивно! Директорът на врачанската болница проговори пред „Дарик“

До месец се очаква да приключи ремонтът в залите на отделението по инвазивна кардиология и в него да бъде доставен и монтиран ангиографът. Кога обаче то реално ще започне да приема болни все още не е ясно.