Велико Търново бе част от форум „Креативен туризъм“ и очарова световни експерти

Старата столица ще бъде включена в престижната Международна мрежа за туризъм "Ню дестинейшънс"

Старата столица ще бъде включена в престижната Международна мрежа за туризъм "Ню дестинейшънс"
Велико Търново бе част от програмата на авторитетният и престижен Форум  „Креативен туризъм“  - проведен в Габрово. Форумът бе част от Инфотур, който Община Габрово организира в партньорство с Министерство на туризма и общините София, Пловдив, Велико Търново и Троян.

Велико Търново става част от инициативата „Исторически град 3.0”

22 души от 11 държави (от 4 континента - Европа, Азия, Северна и Южна Америка)-  експерти в областта на креативния туризъм участваха във форума. Някои от тях са собственици на големи туристически агенции, други са журналисти в специализирани в областта на креативния туризъм печатни издания и уебсайтове.

Програмата на информационния тур във Велико Търново е била изготвена от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" и бе осъществена в съдействие с РИМ - Велико Търново. За краткия им престой, гостите са били запознати с  културните паметници, богатата история, значимото културно-историческо наследство и туристическия потенциал на нашия град.

С културен туризъм Велико Търново привлича румънци през 2018 г. (СНИМКИ)

Особено внимание бе обърнато на възможностите за развитие на креативния туризъм.  Участниците в тура са наблюдавали Аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и са били впечатлени и възхитени от неговото въздействие.

Групата е посетила Арбанаси, където са вечеряха не в ресторант, а в частен дом. По този начин те са опитали традиционна домашна кухня и са се запознали с туристическия продукт "На гости в Арбанашка къща", който "Царевград Търнов" от години предлага с огромен успех на туристите и турагентите.

Гостите са останали очаровани както от вкусните, традиционни за България ястия, така и от гостоприемството на домакините и предлаганият от тях уют и домашна атмосфера. По време на вечерята служители на Общинска агенция по туризъм са им били представени възможностите за провеждане на кулинарни уроци и демонстрации. Тези възможности са били определиха като изключително интересни и напълно отговарящи на концепцията за креативен туризъм.

Велико Търново привлече интереса на туроператорите на борсата Ваканция & Спа Експо 2018

Гостите са посетили средновековната църква "Рождество Христово", крепостта Царевец, Мултимедийния посетителски център и Самоводска чаршия. На чаршията участниците в тура са посетили различни занаятчийски работилници, където отново са били информирани за възможностите и условията за провеждане на уроци от майсторите на туристите. Някои от участниците са се възползвали от възможността сами да вземат кратки уроци от майсторите.

Гостите са останаха изключително доволни и много впечатлени от посещението си във Велико Търнов и са изразили съжаление за краткия си престой, както и желанието си отново да посетят нашия прекрасен град.

Велико Търново ще бъде включен в престижната Международна мрежа за туризъм "Ню дестинейшънс". Това бе договорено с директора на мрежата, който бе един от участниците в информационния тур.