Велико Търново става част от инициативата „Исторически град 3.0”

Велико Търново става част от инициативата „Исторически град 3.0”
Велико Търново става част от инициативата „Исторически град 3.0”
Велико Търново става част с културно-историческото си наследство от световната инициатива „Исторически град 3.0”. Партнирайки си с градове като Единбург, Амстердам, Флоренция, Дубровник, Вроцлав и Лвов, Старата столица се присъединява към листата с най-посещаваните градове в Европа с живо културно наследство.

 Началото на мащабната инициатива бе поставено с подписването на писмо за сътрудничество на международна конференция, провела се в полския град Краков.  От името на Община Велико Търново документът бе подкрепен от ресорния заместник – кмет Ганчо Карабаджаков. По време на форума представители от различни градове обсъждаха още най-новите тенденции в маркетинга на туристическите градове, свързани с отношенията между туристи и местни жители. Фокус бе поставен и върху настъпващите промени в градовете с жива история при увеличаване на организираните посещения на туристи.
Проектът, в който Велико Търново има намерение да се включи активно, предвижда още обмен на добри практики между градовете, подобряване на стандарта на жителите, разработване на съвместни кампании, свързани градския брандинг и т.нар. „смарт“ градове.

Концепцията 3.0 за градовете с културно наследство е продиктувана от съвременните тенденции в маркетинга. Проектът е фокусиран и върху решаване на проблеми и дискутиране на потенциални конфликтни зони. Следващият мащабен форум по темите на сътрудничеството ще се проведе през 2020 година. До тогава градовете ще работят съвместно в  партньорски проучвания в сферата на туризма и преминаването от културен към творчески туризъм.
В рамките на гостуването си заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков се срещна с ресорния си колега Андржей Кулиг. Двамата обсъдиха бъдещото сътрудничество между Велико Търново и Краков. Ганчо Карабаджаков отправи покана делегация от полския град да гостува за празника на Старата столица и за Международната борса „Културен туризъм”.

Велико Търново и Краков си партнират от 1970. Полският град подкрепи Старата столица при подготовката му в кампанията „Европейска столица на културата”.