Единадесети ден са затворени възлови точки за движение в област Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия" в района на 208-и километър, детелината в посока Стара Загора и в посока Хасково, както и Проходът на Републиката.

Причината е протестът на миньори и енергетици, който започна в петък, 29 септември, сутринта и продължава и към момента.

Десети ден блокади: Протестиращите събират подписи за организиране на ефективна стачка

Основното им искане сега е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението. 

Все още не е започнало събирането на подписи за ефективни стачни действия в „Мини Марица изток“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“. 

За да се пристъпи към такива, желание трябва да заявят повече от 50% от работниците и служителите, уточни Янчо Петров, председател на КНСБ в рудник Трояново Север, предаде БНР.

В момента документът за подписката се консултира с юристи. Ефективните стачни действия в държавните дружества се провеждат на работното място, но за дните, в които не се работи, не се получават и трудови възнаграждения. 

Междувременно блокадите на автомагистрала „Тракия“ и на прохода на Републиката край Гурково продължават вече единайсети ден. Основното искане на недоволните остава изтеглянето на Териториалните планове за справедлив преход от европейските институции. Те призоваха към национален протест на 12 октомври в 18 часа.

Това решение беше взето на импровизирано събрание на аутобана. 
Павлина Дудева, БТА