Зърнопроизводителите излизат отново на протест. Земеделците настояват да се спре вносът на украинско зърно.

Точно в 10:00 часа зърнопроизводители за втори пореден ден блокираха международния път Е-79 на входа на Видин.

БТА

Над 80 тежки селскостопански машини и представители на асоциацията на зърнопроизводителите се включват в обявения национален тридневен протест в страната, каза за БТА Живко Андрейнски, председател на асоциацията на видинските зърнопоризводители.

БТА

Пътят ще остане затворен за движение около 30 минути. Само за минути от двете страни на блокадата се образуваха големи опашки от леки и товарни автомобили. Пътна полиция и униформени охраняват протеста.

Земеделски производители от Брезник, Перник и Радомир излизат днес на мирен протест, с който да покажат несъгласието си с политиките в сектора, водени от управляващите през последните години.

Протестът е свързан и с вноса на селскостопанска продукция от Украйна и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023-2027 година.

Събитието се организира от Националното сдружение "Обединени земеделски производители", съобщи неговият председател Венцислав Митков.н Шествието потегли след 11:00 часа от спортната зала "Борис Гюдеров" в Перник към пътния възел Даскалово. Не се планира затваряне на автомагистрала "Струма", каза Митков.

Районът около граничния пункт "Дунав мост" отново бе блокиран за час от земеделци, които настояват за отмяна на европейския регламент за безмитен внос на селскостопански продукти от Украйна. За 31 март също се очаква спиране на движението между 10:00 и 11:00 часа.

Припомняме, че в сряда представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите блокираха с трактори четирите гранични пункта на границата ни със северната ни съседка.

БТА

С тях се срещна служебният министър на земеделието, който коментира, че държавата вече е правила опити да спре вносът на зърно от Украйна, но без резултат. Днес предстои зърнопроизводителите да се срещнат с президента Румен Радев, където ще търсят варианти за разрешаването на проблема.
Ирена Данилова, Милен Миланов, БТА/БГНЕС