Те блокираха с трактори четирите гранични пункта по границата със северната ни съседка - край Видин, Русе, Силистра и Кардам
Зърнопроизводители излязоха на протест на ключови места в страната. Преди обяд те разположиха земеделска техника по основните пътища, които водят до граничните пунктове с Румъния. Тежък трафик и огромни задръствания по границата с Румъния заради тридневен протест на земеделски производители. Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите блокираха с трактори четирите гранични пункта по границата със северната ни съседка - край Видин, Русе, Силистра и Кардам. Протестът им е насочен срещу вноса на украинско зърно и маслодайни култури у нас.

БТА

Причините - вносът от Украйна, който влошил конкурентоспособността на българските производители, опасността от фалити и междуфирмената задлъжнялост. Основното искане на протестиращите е България да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна, предаде NOVA.

Тежка техника спря движението за два часа при „Дунав мост” край Русе. Земеделците поискаха родното производство да бъде реализирано в България, защото отговаряло на всички изисквания за безопасност.

Половината зърно в Русе стои по складовете. Последно, цената за пшеница беше 430 лв. Не продаваме, защото на тази цена сме под себестойността”, коментира Милен Колев от Съюза на дунавските зърнопроизводители.

 „Сегашната продукция няма къде да я приберем – всичко стои по складове”, заяви Айдън от с. Тръстеник.

БГНЕС


„Брюксел си направи гаргара с българските земеделски производители. Това е като да ви дадат помощ от 3 ст., когато кашкавалът струва 30 лв. Загубите, които търпим, са над 800 млн. лева”, каза Росен Христов от Съюза на зърнопроизводителите, Пловдив.

Протестиращите заявяват, че редовното и служебното правителства не са взели никакви мерки и сега малките производители са пред фалит. На един от тракторите пише: "Без фермери, няма храна, няма бъдеще". Колоната от протестиращи е много дълга.

Около 30 минути продължи пътната блокада
на международния път Е79 край Видин в посока „Дунав мост” 2.

Лично служебният министър на земеделието Явор Гечев се качи на трактор и блокира движението в знак на протест. На земеделците той каза, че в момента в България не може да бъде решен проблемът с прекомерния внос на украинско зърно, а страната ни е правила няколко опита.

Министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че има големи количества зърно в България, те все още не са продадени.

"Чакаме и нова реколта. Има и частични плащания, но нито една субсидия, която да замести приходите. Утре имаме потвърдена среща с представители на земеделските производители. От Украйна влизат и сухо мляко и яйца, плодове и зеленчуци също. Ще чуем исканията, ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство. Ще искаме да има коридори, които реално да съществуват, а не да са за сметка на земеделските производители. Ясно да се чуе, че държавите, които са по-близо до Украйна, плащат много по-висока цена. Притеснени сме, че едната реколта ще се застъпи с другата, затова искаме мерки, които да не са само парични. На предстоящите срещи в ЕК ще настояваме за допълнителни мерки и коридори за извеждане от държавата", заяви той. 

По думите му 20 пъти е бил увеличен вноса на слънчоглед.

"С половин милион тона повече продукция не е реализирана, но и реколтата е по-малко 1,5 млн. тона от миналогодишната. Самият регион се дебалансира като търговия", посочи Гечев. 

Трактори са блокирали и движението край Русе. 

БГНЕС


Организатор е Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините освен безконтролния внос на зърно от Украйна, е тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете. 

БТА

Зърнопроизводителите организираха национален тридневен протест - на 29, 30 и 31 март. Протестът ще бъде в четири пункта в страната - Видин, Русе, Кардам и Силистра. Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника.

"Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете", каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски.

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС