Има големи количества зърно в България, те все още не са продадени, чакаме и нова реколта. Има частични плащания от ЕК, които са предстоящи, но нито една субсидия не може да замести дохода на земеделските производители, това заяви земеделският министър Явор Гечев пред протестиращите. Затруднено е движението на път Е-79 преди "Дунав мост-2". На място са земеделци от Видин, Монтана, Плевен и Пазарджик.

Зърнопроизводителите днес излязоха на протест. Намеренията им са да разположат земеделска техника по основните пътища, които водят до граничните пунктове с Румъния. Демонстрации ще има край Видин, Русе, Силистра и Кардам. Причините - вносът от Украйна, който влошил конкурентоспособността на българските производители, опасността от фалити и междуфирмената задлъжнялост. Основното искане на протестиращите е България да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна.

"Ще чуем исканията на земеделските производители, ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство, защото този проблем не можем да го решим в България. Искаме допълнителни мерки. Искам ясно да се чуе и в Брюксел, че държавите, които са по-близо до конфликта в Украйна, плащат много по-висока цена и солидарността в Европа не трябва да е само към държавите, но и към собствените земеделски производители. Трябва Европа да реагира и се надявам да реагира по-бързо. Трябват ясни мерки, които да не са само парични. Зърнопроизводителите не искат само компенсации. България ще настоява за допълнителни мерки. Търсим солидарност от Европа за българските фермери", посочи Гечев и допълни, че подкрепя българските земеделски производители. 

"Българската държава ако можеше да спре сама дадения украински внос или да направи коридори, които да излизат от България, досега щеше да го е направила. Ние взехме всички възможни мерки, които зависят от държавата, но регламентите в Европа са регламенти в Европа. Като член на ЕС ние спазване европейското законодателство. Ние сме втора държава на коридора, първата е Румъния и след това стоките влизат в България. Тоест ако ние спрем да взимаме украински продукти, това означава, че нарушаваме европейското законодателство. Ние няма какво да направим. Затова исканията на фермерите са такива, че да се реагира от страна на Европа и то по отношение на коридорите", заяви още министърът на земеделието.