Протестиращите вече трети ден миньори и енергетици, които затвориха възлови кръстовища в Стара Загора, искат оставката на енергийния министър Румен Радев и извънредно заседание на Министерския съвет. Това казаха пред БТА от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ 2. Те определиха като неефективна вчерашната среща с енергийния министър Радев, който отиде за разговор с тях на автомагистрала „Тракия“.  

Енергийният министър отиде при протестиращи енергетици и миньори

Недоволството на „Тракия”

Движението по двете пътни платна на магистрала „Тракия” остава спряно. Трафикът в цяла Централна България е блокиран със затварянето на пътя Нова Загора – Стара Загора. Енергетиците настояват за подкрепа от цялата страна, посочва NOVA.

„Няма да спрем с блокадите, докато не се намери решение на нашия проблем. Ние ще стоим, докато някой уважи исканията ни. Едно да е ясно – ние парламентарна република ли сме, или няколко министри вземат решенията. Докато не бъдат изпълнени решенията на Народното събрание, ние ще отстояваме интересите си”, посочи Бисер Иванов.

Сред най-важните решения на парламента, той припомни това до 2038 г. да не бъдат намалявани никакви мощности в комплекс „Марица-изток”. Второто е от тази година – предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост във връзка с 40% намаляване на емисиите. „От тези неща абсолютно нищо не се е случило”, подчерта Иванов.

„Решенията се вземат на тъмно и в наше отсъствие. Цяла България ще бъде засегната от това, което те искат да направят с българската енергетика. Цената на тока, ако въобще могат да го намерят, ще бъде непосилна за плащане”, предупреди Димитър Атанасов.

„Най-бедните хора в държавата ще понесат най-тежката цена. Искам да ги призова да ни подкрепят, да не се поддават на манипулации”, апелира Мартин Георгиев. „Само едно - оставка, нищо друго, това е решението за България”, добави Силвия Николова.

Недоволните търсят диалог с политиците, но не в София, а на място, където е протестът.

Обстановката на „Хаинбоаз”

Повече от 48 часа „Хаинбоаз” също е блокиран от недоволни енергетици и миньори. Това затруднява преминаването през Стара планина и натоварва съседните проходи. Блокиран беше и пътният възел при Нова Загора. Говори се и за блокади на пътен възел „Петолъчката”.

Междувременно, обаче, протестиращи и полиция на „Хаинбоаз” се договориха за трафика през прохода.

Два пъти дневно ще бъдат пропускани автомобили и камиони до 12 тона. Това ще се случва от 06:00 ч. до 10:00 ч. - сутрин, и от 16:00 ч. до 20:00 ч. - вечер.

Недоволство и на пътя Дупница – Кюстендил

Няма блокада от миньори и енергетици край Дупница, движението се осъществява нормално, съобщи БТА. На обяд служители на ТЕЦ-а и мините в Бобов дол излязоха на протест, затваряйки за кратко пътя между Кюстендил и Дупница. Час по-късно движението беше възстановено. Автомагистрала "Струма" също е свободна за преминаване и в двете посоки.

Очаква се отново утре недоволните да излязат на протест и пътища в района да бъдат затворени.

Перник

За трети пореден ден енергетици и миньори от Перник излязоха на предупредителен протест във връзка с Териториалните планове за справедлив преход.

Малко след 12:00 ч. работещите в дружествата затвориха за кратко движението в двете посоки по републиканския път между София и Кюстендил в района на Автогара Перник. Сред протестиращите бяха директорите на "Топлофикация - Перник" и "Мин Индъстри" Чавдар Стойнев и Здравец Евтимов. В района нямаше полицейско присъствие. Не се стигна и до напрежение между протестиращите и шофьорите. 

"Очакваме промени и ако такива не се случат, сме готови и на по-сериозни протестни действия, докато не се чуе нашата дума и плановете за справедлив преход не бъдат преразгледани", заяви директорът на "Мин Индъстри". Той коментира, че в тези проекти думите "справедливост" и "преход" са просто фигуриращи понятия без приложимост към заетите в сектора. 

"Подкрепяме всички колеги от сферата на енергетиката. Към момента все още не сме пристъпили към ефективни стачни действия. Ако се стигне до такива, то те ще бъдат изразени в спиране на движението и блокиране на главни пътни артерии. Едновременно с това ще прекратим работа и ще отидем пред Министерския съвет", каза Илияна Малинова от "Топлофикация - Перник". 
 

Междувременно премиерът акад. Николай Денков организира среща с протестиращите, съобщиха от правителствената информационна служба. Срещата е насрочена за 16:00 ч. в Министерския съвет. Поканени са лидерите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“, в „Мини Марица-изток“, в отделните рудници на „Мини Марица-изток“ и в ТЕЦ „Бобов дол“, а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „Енергетика“ и на синдикалните регионални съюзи на КТ „Подкрепа“ в Кюстендил, Перник и Стара Загора. 

От синдикалните организации са категорични, че няма да отидат на срещата по покана на премиера. Протестиращите твърдят, че дават шанс на правителството до края на деня да преосмисли решенията си. В противен случай са готови за по-мащабни протестни действия. Имат готовност да изкарат и тежка техника.

Вчера енергийният министър имаше среща с ръководствата на ТЕЦ „Марица изток 2“ и на „Мини Марица изток“, която се проведе в сграда на ТЕЦ-а. Пред журналисти той заяви, че „териториалните планове са изпратени към Европейската комисия (ЕК). Това е само началото на преговорите с Брюксел, а не предопределя решенията“. Веднага след това той се срещна с протестиращите. “Тези проекти, добри или лоши, трябваше да ги предадем. Това е дълъг процес по утвърждаване и комуникацията с Европейската комисия“, каза още той. Радев призова да не се бъркат териториалните планове с проектиране. „За да станат хубави проекти, първо трябва да има свестни мениджъри и предприемачи, които да ги измислят и тези, които да ги напишат и защитят“, подчерта енергийният министър. Той припомни, че "първият срок, който беше за предаване на плановете, беше още на 30 юни. След това срокът, който ни дадоха, беше август. Най-последният беше 30 септември. Уточнението беше, че ще се преговаря по този вариант", обясни Радев.
БТА, nova.bg