Остават блокадите на протестиращите енергетици и миньори на магистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката, а нито един от синдикалните лидери няма да се отзове на поканата на премиера Николай Денков за преговори в Министерския съвет.

Преговорите на министъра на енергетиката Румен Радев с недоволните работници продължиха повече от 2 часа. Припомняме, че той отиде при тях на магистрала "Тракия".

По-рано през деня протестиращите отказаха да се срещнат с Радев в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“. Той отправи покана за 13 часа. 

"Ние нямаме намерение да се отказваме. Няма напрежение между протестиращи и полиция. Имаме покана за среща от академик Николай Денков", заявиха от синдиката. 

Недоволните имат списък от шест искания, които ще представят пред премиера в неделя от 16 ч.  Демонстрантите остават на пътя поне до неделя вечер, когато се очаква резултат от срещата, предава NOVA 

Министърът беше освиркан, след като не даде конкретен отговор на въпроса колко от работещите в мините и ТЕЦ-а ще бъдат принудени да се разделят с работните си места догодина. Той обаче увери протестиращите, че по плановете ще може да се преговаря с Брюксел.

По-рано през деня Радев обяви след тричасова среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2", че териториалните планове вече са изпратени в Брюксел. Енергийният министър заяви, че не е запознат с вчерашното предложение за 36 заплати за напускащи работници от сектора в преход. И добави, че не е сигурен и откъде ще дойдат тези средства. 

Министърът на енергетиката отива при протестиращите

Енергетиците настояват за промяна на Териториалните планове за справедлив преход.

Вчера за кратко представители на местния бизнес блокираха и движението в част от централния булевард в Стара Загора. „Ние дойдохме от работните си места, за да искаме прозрачни и ясни решения за нашия регион. Поводът е Териториалният план за справедлив преход“, каза по време на протеста Славин Янакиев, изпълнителен директор на "Прогрес" АД. Стара Загора трябва да продължи да просперира. Трябва да се развива този град, каза той. И допълни, че е необходимо да има ясен процес на обсъждане, ясни цели и стратегия за развитие. "Ние не искаме да закриваме този град", каза още Славин Янакиев.

Борисов и Василев се разбраха: Ето докога ще работят въглищните централи

"Категорично – не. Среща, някой, ако иска да ни види, някой, ако иска да разговаря с нас – тук. Предлагам на министъра да отворят магистралата – да спре тук. Ако решат – ние ще допуснем да разрешат на министъра да спре тук", заявиха протестиращи на блокадата при Гурково.
Павлина Дудева/БТА, БГНЕС, БНР, NOVA