Правителството ще изпрати още днес одобрения Плана за справедлив преход, обяви финансовият министър Асен Василев след извънредното заседание на Министерския съвет. Той обясни, че крайният срок да се изпратят документите до ЕК е утре - 30 септември.

Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуби на милиарди левове - 3,5 милиарда, които мога да бъдат загубени, ако изпуснем този срок, заяви на брифинг още Николай Денков и апелира да няма повече протести и блокади.


Протест на миньори и енергетици в страната: Блокада на основни пътни артерии (СНИМКИ/ВИДЕО)

Искам да призова всички протестиращи да се вслушат в думите ми. Това, което правим е най-доброто за тях и за държавата. Голяма част от техните искания днес са основават на невярна или изопачена информация. Вашите представители трябва да дойдат тук, за да се намерят най-добрите решения, каза още министър-председателят.

Той обясни, че в документите, които изпращаме ясно е казано, че централите ще работят до 2038 година. Няма и дати за затваряне на конкретни въглищни централи.

По икономически причини постепенно и поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото икономически няма да бъде възможно те да функционират повече. Именно затова е изключително важно да се създадат механизми с които хората, имащи необходимата квалификация могат да намерят реализация в същия регион, подчерта премиерът.

Радев: Приоритет на управляващите са печалбите на приближените им фирми

Денков обяви, че правителството ще създаде предприятия, които ще работят в същия регион за да превърнат териториите на мините в зони, в които ще може да се развива икономическа дейност. И там да дойдат инвеститори, които ще имат необходимост от квалифицирана работна ръка. Тестовете вече били показали, че имало голям инвеститорски интерес, стана ясно думите на министър-председателят.

Например индустриални зони. Това предприятие няма да изземва функции от мините, то ще работи в координация с тях, така че те да се допълват, а не да се конкурират и да си пречат, каза още премиерът.

Той подчерта, че със синдикатите е било договорено да има сериозни социални пакети по примера на водещите европейски икономики, ако трябва да се закриват големи предприятия.