Образуваха се големи задръствания по места и са въведени обходни маршрути за шофьорите
Протест на миньори и енергетици в страната. Те настояват за отлагане на точката за Териториалните планове за справедлив преход, която трябва да се гледа по време на извънредно заседание на Министерския съвет.

Протестиращите затвориха основни пътни артерии - главни пътища, проходи и магистрали, което доведе до големи задръствания по АМ "Тракия" и "Струма". 

Депутатите отложиха решението кога да се спре изгарянето на въглища в България


Към момента затвореният за движение участък в двете посоки на „Тракия“, е в района от село Свобода до разклона за Нова Загора, а по „Струма“ - в района от село Дяково до разклона за Бобошево - в двете посоки.

Поради затрудненията в движението са определени обходни маршрути в областите Сливен, Стара Загора и Кюстендил, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Трафикът се регулира от служители на "Пътна полиция". Призовават се шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Вижте обходните маршрути ТУК.


Във връзка с публикации и коментари МВР излезе с категорична позиция, че срещу протестиращите не са използвани нито сълзотворен газ, нито други средства за разпръскване при масовите мероприятия.

БГНЕС

Малко преди 7:00 часа те ограничиха възможността за преминаване през прохода "Хаинбоаз" в района на село Гурково.

БТА

Протестиращите блокираха и детелината на автомагистрала "Тракия" към Стара Загора и Хасково на 208 километър, главния път между Стара Загора и Хасково в района на село Загоре, главния път София-Бургас, както и движението пред ТЕЦ „Брикел“.

Близо 12 километра е задръстването на АМ „Тракия“. Това съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов. Той посочи, че в двете посоки има опашки от автомобили от по шест километра.

Във връзка с протестните действия към момента остава ограничено движението и в двете посоки по път III-554 в Гълъбово до Брикел.

БТА

При гражданското неподчинение на прохода „Република“ се стигна до напрежение между протестиращи и шофьори. 

БГНЕС

Енергетици и миньори затвориха автомагистрала "Струма". Протестиращи има на няколко места - в района на Дупница и пътен възел "Бинека“, посока София, с. Дяково и Бобошево. По пътя Дупница-Кюстендил се е образувала тапа от изчакващи автомобили

БГНЕС

БГНЕС

На място има и полицейски служители. "От сутринта затваряме магистралата, но пропускаме автомобили на всеки десет минути, защото хората пътуват за летище, за болница", обясни лидерът на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова.

БГНЕС

Протестът е срещу териториалния план за справедлив преход и отпадането на датата 2026 година за затваряне на ТЕЦ "Бобов дол". Според протестиращите това ще остави стотици хора от Бобов дол, Дупница и останалите общини в региона без препитание.

БГНЕС

Протестиращите не са съгласни и с предложението за намаляване на мощностите на топлоелектрическата централа. Според тях няма друга възможност за устойчива заетост, което ще доведе до обезлюдяване на региона. Протестът е обявен като безсрочен и граждански.

БГНЕС

Миньори от „Мин индъстри“-Перник и "Топлофикация" Перник протестират на пътен възел "Даскалово", като затвориха движението на изхода в посока Перник.

БТА

БТА

Протестиращите твърдят, че за тях преходът не е справедлив и настояват да запазят работните си места. На място има полиция. 

БТА

БТА

Блокадата на движението продължи около 15 минути, след което протестиращите се отправиха към пътен възел „Мало Бучино“, от там ще се върнат обратно към Перник. 

БТА

Служители от "Топлофикация Русе" организираха тази сутрин протест край Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост". Те обикаляха с личните си автомобили кръговото кръстовище в района на граничния пункт и блокираха движението за около половин час. 

БТА

БТА

"Причината за протеста е несъгласие с подписването от министъра на икономиката териториалния план за справедлив преход, в който Русе отсъства. Ние не можем за толкова кратко време - до 2026 г., да преминем на друг вид гориво освен въглища.

БТА

Общо 400 души работят в "Топлофикация Русе". Нашето искане е регион Русе да влезе в териториалния план и да участваме в написването на териториалните планове за справедлив преход", заяви Севдалин Желев - изпълнителен директор на дружеството.

Павлина Дудева, Маргарита Колева, Мартин Пенев/БТА