Миньори, енергетици и представители на синдикални организации се събраха пред сградата на Културния център в Раднево, където се очаква да се проведе извънредната среща с представители на Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя беше насрочена спешно вчера след възникналото напрежение заради предвиденото гласуване на Плановете за справедлив преход на въглищните региони.

Впоследствие Министерският съвет отложи точката за извънредното си заседание в петък и започна разговори с недоволните синдикални лидери на ТЕЦ "Марица изток 2" и "Мини Марица изток". 

"Не може за един ден да обсъждаме енергийната стратегия на България", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ 2 и председател на СНЦ "За Марица-Изток" Деян Дяков.

ПП отричат да има привилегировани фирми за териториалните планове за въглищните централи

"Активната работа по плановете се осъществява през последните няколко месеца. До преди десетина дни имаше обществено обсъждане и се получаваха множество препоръки и становища на базата на публикуваните актуализирани планове преди около месец. Тези становища са намерили до голяма степен отражение в актуализираните планове, за да могат да отговарят в максимална степен на нуждите и интересите на засегнатите хора", каза пред журналисти заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов. 

Той посочи, че днес се провежда дискусия "за откликване на поканата на синдикатите за това да запознаем колегите с резултатите от актуализирането на плановете". И категорично отрече средствата да са разпределени за определен кръг фирми. "ЕК и условията на Фонда за справедлив преход предвиждат средствата от този фонд да са изключително за малки и средни предприятия. Изключения за големи предприятия е, ако бъде доказана изключителна необходимост", подчерта Ненов. И допълни, че предстои утре на извънредно заседание на Министерския съвет да бъдат разгледани териториалните планове. 

Борисов е разговарял с Петков и Денков за териториалните планове за справедлив преход

Аз съм твърдо против този план, който е изработен в момента, тъй като той няма да изпълни целите, който си поставя. Той е абсолютно формален план и смятам, че ще създаде повече проблеми за региона, отколкото да решава такива. Всички трябва да се противопоставим на некомпетентността на администрацията, която е съставила този план. Трябва да предупредим за последиците и аз съм длъжен да алармирам за това", каза пред медиите кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него този план ще създаде безработица, хаос и проблеми за региона. "В него няма индикатори колко работни места ще бъдат създадени, финансова обосновка, какви проекти ще бъдат финансирани и стойността им", каза още той.

Работещите заявиха, че не са съгласни с предложените последни Териториални планове. Според тях в плановете няма нищо променено и няма никаква яснота. Настояването е в Териториалните планове да бъдат заложени конкретни мерки за разкриване на нови работни места в региона и да се отложи ограничаването на производството на електроенергия от въглища.