/ iStock/Getty Images
По обвинение на Районната прокуратура във Велико Търново 56-годишен бе осъден за неспазване на заповед за защита от домашно насилие, причиняване на телесни повреди и следене на бившата му приятелка, съобщиха от обвинението.

Почина жената, станала жертва на домашно насилие в котленското село Ябланово

Осъден е на една година лишаване от свобода, което наказание е отложено с изпитателен срок от три години. Той е признат за виновен за това, че в периода 11 юли 2020 г. - 4 април 2021 г. във Велико Търново не изпълнил заповед за защита, с която се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо бившата си приятелка.

Мъжът не изпълнил и заповед за защита, издадена от същия съд, с която му се забранява да приближава пострадалата, жилището което обитава, местоработата ѝ, както и местата за социални контакти и отдих за срок от 9 месеца.

Той е осъден и по още две обвинения. В периода 2 септември 2020 г. - 3 октомври 2020 г., той причинил на пострадалата телесни повреди, като деянията са извършени в условията на домашно насилие.

Мъж от Кубрат преби жена си и майка ѝ

В периода 21 януари 2021 г. - 4 девруари 2021 г., той системно следил приятелката си, като стоял пред дома ѝ, наблюдавал жилището ѝ, а когато излизала, я следвал с автомобил.

Присъдата на Районен съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Велико Търново.