/ iStock/Getty Images
“Бита и душена от партньора си”, “Насилвана от съпруга си”, “Лекарка е намушкана 18 пъти от бившия ѝ партньор” – това са само част от заглавията, свързани с насилието в Германия, което превръща живота на много жени в кошмар, пише Deutsche Welle

Жените са непропорционално засегнати от насилие от интимен партньор – в четири от пет случая жертвата е именно жена. Според последните данни на Федералната криминална служба, през миналата година в Германия са регистрирани такива посегателства срещу повече от 119 хиляди жени и близо 29 хиляди мъже. Това представлява 5 процента повече отколкото през 2019-а. Насилието от интимен партньор може да се изразява в сексуално посегателство, преследване, ограничаване на свободата и дори убийство. 

139 жертви за една година

Статистиката сочи, че всеки ден има по един опит за убийство, а на всеки два дни и половина по една жена умира от ръката на бившия или настоящия си партньор. През 2020 година това се е случило цели 139 пъти. “Не можем да позволяваме това да продължава да се случва. Трябва да вземем твърди мерки,” казва германската министърка на семейството Кристине Ламбрехт. Според нея голям проблем е, че тези престъпления често се омаловажават. 

“Като чуя някой да нарича “семейна трагедия” убийството на жена от нейния съпруг или бивш партньор, коситe ми се изправят,” казва още тя. “Това не е семейна трагедия. За мен семейна трагедия е, когато майка на три деца е покосена от рак. Когато настоящ или бивш партньор убива жената до себе си и децата си, или ги наранява по някакъв начин, това е насилие. И така трябва да се определя.”

Насилието - демонстрация на власт?

Колко са в действителност случаите на тези посегателства обаче не е ясно. Според някои оценки , над 90 на сто от тях не се регистрират, съобщи шефът на Криминалната служба Холгер Мюнх. И наистина: много жертви се страхуват да се обърнат към полицията, защото се опасяват, че никой няма да им повярва. По време на двата локдауна в Германия няма регистриран видим ръст на случаите на насилие. Но на горещата телефонна линия, открита за жертви на домашно насилие в Германия, е отчетено сериозно повишение на търсещите помощ от началото на пандемията.

“Ситуацията е сериозна,” споделя Лина Щоц от организацията за защита на правата на жените “Terre des Femmes Deutschland”. Според нея домашното насилие не се влияе от социалния статус, произхода или професията. Щоц твърди, че то най-често е демонстрация на власт. “Много от убийствата се случват непосредствено след раздяла или изразено от жената желание да се раздели с партньора си,” казва Щоц. “Мъжете се чувстват сякаш им е отнето нещо, което смятат, че им принадлежи".  

Истанбулската конвенция дава резултати

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа е първата европейска конвенция, която се бори срещи насилието над жени и домашното насилие. В Германия тя влезе в сила през февруари 2018 година. Според Лина Щоц има прогрес оттогава. “След ратификацията правителството създаде национална телефонна линия за помощ на жертвите на домашно насилие, която е достъпна на няколко езика.”

“Някои аспекти от конвенцията обаче изобщо не се изпълняват на практика,” добавя Щоц. Сега надеждата ѝ е в бъдещото правителство, което ще включва представители на социалдемократите, Зелените и либералите. 

“Поне 14 000 места трябва да се разкрият в убежища за жени”, казва представителката на “Terre des Femmes Deutschland”. Друга практика, заложена в Истанбулската конвенция, която според Щоц ще бъде полезно да се въведе, е специално обучение за органите на реда и съдебната система. “Това е от особена важност, за да могат жертвите да са спокойни, че отивайки в полицията, ще срещнат разбиране, а след това и честен процес,” коментира Щоц. 

Неравенството се запазва  

Въпреки постигнатия през последните 20 години прогрес, насилието над жени не е ограничено достатъчно, твърди Моника Шрьотле от Института по емпирична социология в Нюрнберг. “Причината за това е, че няма особена промяна в междуполовите отношения. Въпреки че Германия се управляваше от жена толкова дълго време, равенството между мъжете и жените в обществото ни още не е факт,” казва тя.  

Шрьотле работи и с Европейската обсерватория по фемицид (убийства на жени на полова основа), където събира и анализира данни от различни държави. Според тях, единствената европейска държава, в която се отбелязва намаляване на случаите, е Испания. Шрьотле отдава това на промяна в съдебната система в страната, където насилието над жени вече е обособено в отделна категория престъпление. 

Надежда за следващите поколения

Щом политически и съдебни реформи могат да променят общественото възприятие за домашното насилие, възможно ли е идващите поколения да скъсат изцяло с остарелите патриархални структури? “Има надежда за младите мъже и жени, които растат в алтернативна среда. А също и потенциал за промяна", казва Шрьотле.