/ iStock/Getty Images
Прокуратурата внесе обвинителен акт в съда срещу 24-годишен мъж, който с три деяния, извършени през непродължителен период от време през 2021 година, не изпълнил заповед за защита от домашно насилие.

Обвиняемият и негова приятелка съжителствали заедно, но през май 2021 г. жената прекратила взаимоотношенията им. Въпреки това мъжът не спирал да я търси, преследвал я, обиждал я и й посягал физически. На 29 юли на обвиняемия е връчена заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашно насилие, издадена от Софийски районен съд. Съгласно заповедта той не трябва да доближава жената, както нейния дом и месторабота на разстояние не по-малко от 100 метра, съобщават от прокуратурата.

На 18 август, около 2:00 часа, обвиняемият блъскал по прозореца на спалнята на жилището на жената. в столичния квартал. „Зона Б-18“, като по този начин нарушил заповедта за защита от домашно насилие.

На 19 септември, около 5:30 часа, мъжът взел камък и счупил стъклото на входната врата на апартамента на жената, която веднага извикала полиция, а обвиняемият избягал. 

На 30 септември, около 23:40 часа, в столичния парк „Свети Никола“,  обвиняемият нападнал жената отново и придружаващото я лице по време на разходка на домашния й любимец, като нанесъл удари на мъжа, който бил с нея и се опитал да я нападне.

Срещу обвиняемия е образувано досъдебно производство. В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи. Установено е, че жената е подала 50 сигнала до полицията срещу обвиняемия.

Предстои делото срещу него да продължи в Софийски районен съд.