Граф Монте Кристо на варненска сцена
Граф Монте Кристо на варненска сцена / Държавна опера Варна
Варненската опера има желание да представи на местна сцена хитовите мюзикъли „Чикаго” и „Една нощ в операта”. Това обяви шефът на Театрално-музикалният продуцентски център (ТМПЦ) във Варна Даниела Димова. Пред съветниците от общинската комисия „Култура и духовно развитие”, на която е председател, Димова разкри, че вече се водят преговори за уреждане на авторските права.

„Не знам дали ще успеем да получим авторските права. Не на всичко дават права”, обясни тя.

Димова се ангажира да осъществи контакт и провери възможностите за уреждане на авторските права за музикалния спектакъл „Парижката Света Богородица”. Предложението дойде от съветника Христо Боев, който е гледал представлението в Марсилия преди години. Според Боев, представяне на класиката тук че би било празник за варненската публика и би привлякло зрители от  цялата страна.

Повод за предложението стана друг мюзикъл, успешно реализиран от Държавна опера Варна. Екипът й е номиниран за награда „Варна” в категория Опера - за постановъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа за световната премиера „Граф Монте Кристо“, мюзикъл по едноименния роман на Александър Дюма. Спектакълът ще бъде показан пред варненска публика отново на 24 юли в Летния театър.