/ Dariknews.bg, архив
Традиционно в навечерието на Деня на славянската писменост и култура 24 май Община Варна отличава най-изявените творци и учени през годината. 

За ярки постижения в областта на културата тази година журито за присъждане на награда “Варна” е откроило следните личности и колективи: 

За голямата награда „Варна” е номиниран Венцеслав Антонов – за изложбата му в галерия „Графит“ през месец ноември 2016 г., за извеждане на „Биеналето“ на световен подиум и за цялостно творчество. 

В раздела за литература са отличени  Ангел Ангелов - за издадения му роман „Пътуването“, и Юлиян Янков – за издадените му книги „Романтика за динозаври“ и „Строителите на случайностна България“ (в съавторство с Деян Михайлов). 

В категорията Изобразителни изкуства са номинирани Лора Маринова – Борисова и Димитър Борисов – за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията. 

Отличените в раздел Театър са актрисата Гергана Арнаудова – за блестящото й изпълнение на главната роля Мадам Злата в постановката „Криворазбраната цивилизация“, както и в редица други постановки, и Екипът на Държавен куклен театър – Варна – за спектакъла „Мечо Пух“.

За принос в музиката за награда Варна са предложени Емил Георгиев - за активното пропагандиране на българската музика в чужбина и преподавателска дейност, и Неждет Мустафа Ахмед – за изключителния му принос за развитието на музикалния фолклор, за преподавателска и изпълнителска дейност в инструменталния фолклор. 

Екипът на Държавна опера Варна е номиниран в категория Опера - за постановъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа за световната премиера „Граф Монте Кристо“, мюзикъл по едноименния роман на Александър Дюма.

В категориите Танц, Кино и Архитектура тази година няма номинации. 

За журналистика са отличени Татяна Капричева – за високия й професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна, и Офелия Василева – за издадената й книга „Варна и варненци в една колекция“, която отразява в образи и слово миналото на Варна.

Номинациите за присъждане на награда Варна 2017 в сферата на науката и висшето образование са утвърдени на заседание, проведено на 5 април, когато експертната комисия е номинирала следните личности и колективи:

За Хуманитарни науки номинацията за индивидуална награда е за проф. д-р Стефан Пеев – за цялостна научноизследователска, преподавателска и лечебна дейност в сферата на денталната имплантология. За колективна награда е предложен Факултетът „Обществено здравеопазване” към МУ – за разработване, въвеждане и акредитиране на три нови специалности през 2016 година 

За Природни науки няма номинации за индивидуална награда. Колективна награда Варна Съюзът на учените в морската столица предлага да бъде присъдена на научен колектив доц. д-р Георги Киров, гл. ас. Д-р Любомир Камбуров и ас. Д-р Георги Червенков – за високи постижения в патентната дейност и значителен международен научен принос

За принос в Обществените науки предложението е индивидуална награда да получи проф. д-р Станислав Иванов – за изключителната му научна продуктивност, която го поставя на първо място в страната сред преподавателите в областта на туризма по брой публикации в реномирани международни научни списания. За колективна награда е номиниран научен колектив с ръководител проф. д-р Теодора Бакърджиева – за създадения нов образователен проект „Българо-норвежка образователна програма” в Свободния университет.

В категорията Технически науки за индивидуална награда е предложена доц. д-р инж. Кристина Близнакова – за високи постижения в областта на биомедицинското инженерство и за изследването на нови методи и технологии за диагностика на туморни образования на млечната жлеза. 
Номинацията за колективна награда е за научен колектив с ръководител флотилен адмирал проф. Боян Медникаров – за изпълнението на инвестиционния проект „Полигон за практическо обучение по борба с корабни пожари”.

Предложенията за удостояване с награда Варна трябва да бъдат приети от Общинския съвет.