/ ThinkStock/Getty Images
Виртуалният приятел е на свобода под гаранция от 10 000 лв.

Варненската банкерка, присвоила милион лева, се връща обратно в ареста, след като беше освободена под домашен арест.  

Състав на Апелативен съд-Варна уважи протеста на прокуратурата и отмени определението на Окръжния съд,
с което в четвъртък беше изменена мярката на неотклонение спрямо 38-годишната жена от „задържане под стража“ в „домашен арест“.  

Ясно е за кого банкерката е източила 1 милион лева (ВИДЕО)

Според обвинението, банковата служителката неправомерно е отклонявала средства от сметки на вложители. Сумата възлиза на над 1 038 931 лв. Парите жената изпращала по куриер на мъж от Монтана, когото познавала само по интернет и никога не била виждала.

Пред разследващите обяснила, че средствата са му нужни, за да реши финансови проблеми с лихвари. Виртуалният приятел е привлечен към наказателна отговорност и е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв. Повдигнато му е обвинение за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Прокуратурата с протест срещу мярката "домашен арест" на банковата служителка, присвоила над 1 млн. лв.

Апелативната прокуратура изтъкна пред втората инстанция, че домашният арест не може да попречи на обвиняемата да извърши друго престъпление – да се свърже със своя интернет-приятел или да влияе на свидетели.

Отклонените финансови средства не са намерени, а жената няма доходи. Ако е с по-лека мярка за неотклонение, може да оперира с тях, да извършва сделки и има опасност от пране на пари.

Защитата на Невена подчерта чистото й съдебно минало и факта, че съдейства на разследването. Адвокатите припомниха, че от момента, когато е била извикана да дава обяснения на работното си място до задържането й е разполагала с два дни, в които е могла да се укрие, но не го е направила. С електронно устройство при домашен арест, би могла да бъде следена.

Повдигнаха обвинение на мъжа, измъкнал 1 млн. лева от варненска банкерка

Пред съда Невена Й. каза, че няма никакви средства в банкова сметка, оказва съдействие на разследването и няма намерение да се укрива.

Апелативната инстанция посочи, че повдигнатото обвинение на банковата служителка е за тежко престъпление – длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

Законът предвижда за него наказание лишаване от свобода от 10 до 20 г. Според въззивния съд, не са настъпили нови обстоятелства, които да разколебават първоначалния извод, че тя е автор на деянието.

Съдебният състав намира, че сумата - предмет на престъплението не е открита и съществува вероятност обвиняемата да си послужи с нея. Достъпът до глобалната мрежа би й дал възможност за комуникация, манипулиране на доказателства и извършване на друго престъпление. Това, че е отстранена от работа и няма достъп до служебните сървъри, не би ограничило досега й с интернет, заключи съдът.

Банкерката, източила милион, превеждала парите на виртуален любовник от Монтана

Определението, с което Апелативен съд-Варна потвърждава мярката за неотклонение „задържане под стража“ на жената и отменя като необосновано и незаконосъобразно определението на Варненския окръжен съд, е окончателно и не подлежи на обжалване.