/ Главна прокуратура
38-годишният електромонтьор в „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД Йордан Терзийски и колегата му 46-годишният Тодор Керанов получиха наказания по 7 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, след като са признали вината си по обвинението на Районната прокуратура във Варна - опит да манипулират електромер, който да не отчита реално потребената електрическа  енергия.  

Измамници отиват на съд, договаряли сделки за 400 000 лв.

Двамата подсъдими, които са с чисто съдебно минало, сключили споразумение с обвинението, което днес е било одобрено от състав на Варненския районен съд. Освен условните им наказания всеки от тях трябва да заплати и глоба в размер на 1500 лева. 

Осъдиха шофьор, седнал зад волана почерпен

Двамата се познавали от работата си като електромонтьори в „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД. Покрай ремонтите на въздушни и кабелни електропроводи високо напрежение те решили, че могат да манипулират по поръчка електромери. 

Така на 22 март 2016 г. Тодор се обадил на колегата си Йордан да отидат и да „оправят един електромер“. Незаконната дейност  извършвали и друг път. В момента, в който Йордан отворил капака на електрическо табло и приготвил устройството за манипулация, реагирала сигнално-охранителната техника. На мястото пристигнали охранители от наетата от „Енерго про“ охранителна фирма, които подали сигнал в полицията. 

Осъдиха у нас британец за лъжесвидетелстване

Претърсен бил автомобилът на Тодор и жилищата им. Иззети са саморъчно направено устройство за конфигуриране на електромер, платки, лаптоп и друга техника и кабели за престъпната дейност. 

Одобреното от Варненския районен съд споразумение е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.