Концесионери искат ясни правила за дигите на плажа
Бурното море унищожи част от плажовете по Черноморието. Концесионерът на плаж Крайморие показа, че вълните са "изяли" близо 2500 куб. метра пясък, а на места ивицата е издълбана до глина.

БГНЕС

Практика е през последните години да се депонира пясък и да се изграждат пясъчни диги. За тази цел обаче на плажа трябва да се вкара тежка техника. Според концесионерите обаче в нормативната уредба няма ясни критерии как да се възстановят ивицата, унищожени от бурното море.

Кметът на Созопол предлага да се забрани издигането на диги по плажовете

Миналата зима концесионерът на плаж "Созопол" беше глобен от Министерство на туризма с 3000 лв., след протести на местните, че изземва пясък от морето и издига предпазни диги.

БГНЕС

"Искаме ясни правила, затова ще направим предложения до Министерство на туризма и искаме среща, за да не попадаме в Параграф 22. Сега, ако вкарам трактор може да бъда глобен, а природозащитниците ще скочат, че се унищожа плажа", заяви Николай Димитров, концесионер на плаж Крайморие.

От РИОСВ-Бургас съобщиха, че вече има уведомителни писма за изграждане на диги от концесионерите на плажове в Ахтопол и Обзор. Изграждането на диги трябва се съгласува с екоинспекцията и Басейнова дирекция. 
БГНЕС