"В администрацията на Община Созопол са постъпили уведомителни писма от концесионери на осем плажа на територията на общината за предприемане на действия по почистване и подготовка на плажните ивици в изпълнение на концесионните им договори". Това съобщи кметът на общината Тихомир Янакиев.

Николова разпореди проверка на морски плаж „Смокиня“ (ВИДЕО)

Той обясни, че Община Созопол няма правомощия да контролира концесионните отношения и заяви, че агресивните действия по почистване са в разрез на Закона за устройство на черноморско крайбрежие, който задължава опазване на естествения ландшафт и културно-историческото наследство.

Концесионерът на „Смокиня“: Няма унищожени дюни на плажа (ВИДЕО)

С писмо до Министерство на туризма Община Созопол предлага да бъдат регламентирани следните дейности по експлоатацията на плажовете: да се забрани изграждането на диги на плажове, при които не се наблюдава ерозия; да се опише начинът за санитарно-хигиенно поддържане на плажовете; да се забрани разстилането на пясъка с тежка или лека механизация.

Пореден сигнал за тежка техника на плаж край Созопол (ВИДЕО)

От общинският пресцентър съобщиха, че във връзка с постъпили сигнали за неправомерно къмпингуване, със своя заповед кметът Тихомир Янакиев е определил комисия, която да извърши проверка на къмпинги, зони за къмпингуване и територии в близост до плажовете на територията на общината.

Комисията трябва да провери спазването на действащото законодателство и да установи наличие или липса на нарушения на нормативни актове, както и да предприеме мерки при установяване на такива.
БТА