Незаконна постройка, а не преместваем обект, се появи на плаж „Смокиня”. Това твърди инж. Йоан Каратерзиян от Камарата на геодезистите в България.

Цветът на пясъка на плаж „Смокиня“ предизвика гневни реакции в социалните мрежи

От седмици на една от най-красивите ивици по Черноморието ни се поставят „бетонни пети”, като от началото на юни багер ги вкопава в земята. Месец по-рано Министерството на туризма глоби концесионера с 3 856 лева заради нарушена цялост на плажната ивица, предава NOVA.

Изграждането на трите заведения на пясъка на плаж „Смокиня” отново разбуни духовете. Сигнал до президента, премиера и три министерства беше изпратен от инж. Йоан Каратерзиян от Камарата на геодезистите в България.

„Моята позиция е позицията на закона. Това без съмнение е строеж. Дори оградата, която е поставена, също е строеж. Всяка една изкопана дупка с цел да се построи нещо е строеж. Тъй като се намираме на морски плаж, този строеж е напълно забранен”, заяви инж. Йоан Каратерзиян.

Концесионерът на ивицата обаче контрира, че зад загражденията не се строи,а се монтира преместваем обект. „Нямаме право на бетон, цимент, всякакви строителни материали.

Предният път ви показах и от тук можете да видите, всичко това е на винтове и на болтове”, каза концесионерът на „Смокиня" Иван Алексиев. „Оградата е тук, за да обезопаси района на къмпингуващите. Не може тук да тичат деца и долу да се извършва ремонтна дейност”, заяви Тони Иванов, ръководител на обекта.

13 плажа по Черноморието със „Син флаг“ като най-чисти и безопасни за летния сезон

И стопанинът на плажа показва документи, от които е видно, че разполага със всички разрешителни. От община Созопол уточниха, че издаденото от тях разрешение за монтаж е базирано на схемата, одобрена от Министерството на туризма.

Въпреки това геодезистът твърди,че има нарушения. „Незаконен строеж е точно така. И най-страшното е че вместо институционално да се налага законът, институционално се пречи на закона”, заяви инж. Каратерзиян.

„Само в община Созопол експертният съвет, който два пъти заседава, е от 30 човека. Значи този господин, с тези твърдения обижда колегите си”, смята Иван Алексиев.

На входа на плажа вече е поставена скицата, одобрена от Министерството на туризма, с нанесените върху нея параметри на заведения, защитени дюни и свободна площ. А концесионерът се надява до края на месеца монтажът на заведенията да приключи.

„На всеки 10 дни имам обаждане, което ме спира 20 дни за проверка от прокуратурата”, обясни Алексиев.
nova.bg