Кръговото движение се изгражда след протести от близки на моторист, който загина на мястото и жители на квартала
До 15 дни на входно-изходната точка на старозагорския квартал „Зора“ ще бъде изградено временно кръгово кръстовище.

Това заяви пред журналисти кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. „Проектът вече е съгласуван с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), те са дали своето положително становище. Фирма „Трейс“ започва изграждането на временното кръгово кръстовище“, обясни още кметът.

След катастрофата със загинал моторист в Стара Загора: Кметът ще настоява за изграждане на кръгово движение

Проектът представлява двулентово кръгово кръстовище, при навлизане в което лентите са максимално намалени, обясни инж. Гергана Стойчева, директор на дирекция "Общински проекти и контрол по строителството" в община Стара Загора.

Община Стара Загора

Според нея, това ще доведе до намаляване на скоростта от страна на шофьорите. "Така е избрано изграждането на самия кръг, че той да бъде препятствие и да кара шофьорите да намалят", каза инж. Стойчева.

Тя допълни, че преди кръстовището ще има поставена шумна маркировка, която да информира водачите на моторни превозни средства, че предстои препятствие.

„Самото кръгово кръстовище ще се изработи от временни елементи - бордюри с колчета, ще се оформят острови и ще се положи временна маркировка на пътното платно в оранжев цвят. На място ще бъде изградено допълнително улично осветление с мощни лампи, които да осветят цялото кръстовище“, обясни още инж. Стойчева.

От думите ѝ стана ясно, че временната организация на движението ще бъде приета с протокол, подписан от община Стара Загора, АПИ и Областна дирекция на МВР.

Община Стара Загора

Проектант на проекта за временно и постоянно кръгово движение е арх. Пламен Буланов. „Проектът спазва всички действащи нормативни стандарти. Въпреки че е временно, това кръстовище ще повиши пътната безопасност. Всички елементи, които ще бъдат включени в строителството са със светлоотразителни ленти“, обясни още той. 

Кметът Тодоров подчерта, че трайното кръгово движение трябва да бъде изградено от АПИ до края на 2024 г.  Кръговото движение се изгражда след серия от протести от близки на моторист, които загина на мястото и жители на старозагорският квартал „Зора“, за който това е единственият вход и изход.

Прокуратурата разследва случая със загиналия моторист в Стара Загора

Пред събралите се протестиращи кметът на Стара Загора каза, че ще настоява да бъде изградено кръгово движение на мястото на инцидента. Той показа документи, че през 2019 г. е внесено предложение към АПИ за изграждане на такова, но от тогава няма решение от тях.

Община Стара Загора

Тодоров определи кръстовището като опасно, но подчерта, че пътят е държавна собственост. По време на днешната първа копка за начало на дейностите по изграждане на временно кръгово движение, протестиращите благодариха на кмета за бързата реакция и изразиха надежда да няма повече такива инциденти.

Кметът Живко Тодоров допълни, че предстои временно кръгово движение да бъде изградено и на влизане в града от север в района на езерото "Загорка".
Павлина Дудева, БТА