бебе
бебе / iStock/Getty Images
Започна приемът на документи за отпускане на еднократна финансова подкрепа при раждане или осиновяване на дете на територията на Oбщина Стара Загора.
 
Помощ ще получат родителите, чиито деца са родени след 1 юни 2020 година и отговарят на изискванията в приетия Правилник за условията и реда за предоставяне на финансова подкрепа за новородено или осиновено дете. Документът влезе в сила на 1 юни с решение на Общинския съвет.
 
Право да получат еднократна финансова помощ, ще имат родители или осиновители, от които поне един е български гражданин, с повече от три години постоянен и настоящ адрес на територията на старозагорската община. Необходимо е родителите да имат завършено средно или висше образование към момента на раждане на детето.
 
Няма да се допуска подпомагане на родители или осиновители, чиито деца се отглеждат в специализирана институция за отглеждане.
 
Конкретният размер на финансовата подкрепа на родителите, според поредността на раждане на детето за периода 1 юни-31 декември 2020 година е:
 
-На родителите/осиновилите със завършено средно образование, се предоставя финансова подкрепа за родените от тях деца в размер:
=за първо дете – 400 лева.
=за второ дете – 450 лева;
=за трето дете – 500 лева. 

- На родителите/осиновители, поне единият от които е със завършено висше образование, се предоставя финансова подкрепа за родените от тях деца в размер:
= за първо дете – 500 лева;
=за второ дете – 550 лева;
=за трето дете – 600 лева;

Документи се подават всеки работен ден на гише „Деловодство“ в Център за информация и услуги в сградата на община Стара Загора.

За допълнителна информация: тел. 042/614 871 и 042/614 879