/ iStock/Getty Images
Близо 100 предложения разгледа Общинският съвет на Стара Загора на мартенското си заседание
Близо 100 предложения разгледа Общинският съвет на Стара Загора на мартенското си заседание, съобщиха от Общината.

Ежедневно под карантина на територията на община Стара Загора се поставят между 30 и 50 души

Прието, с 46 гласа „За“, бе предложението за Правилник, който да даде възможност за отпускане на еднократна финансова подкрепа при раждане или осиновяване на дете в Стара Загора. Трима от общинските съветници дадоха отрицателен вот.

Община Стара Загора

Според приетия документ, право да получат еднократна финансова помощ, ще имат родители или осиновители, от които поне един е български гражданин, с повече от три години постоянен и настоящ адрес на територията на строзагорската община.

Овен това, родителите е необходимо да имат завършено средно или висше образование към момента на раждане на детето. Няма да се допуска подпомагане на родители или осиновители, чиито деца се отглеждат в специализирана институция за отглеждане. Всички критерии и стъпки са описани в предложението на Общинска администрация.

Общинският съвет в Стара Загора ще заседава на 30 март

Съветниците подкрепиха още и откриване на общинска  целодневна детска градина, находяща се в  централната част на града. Целодневна детска градина № 9, ще носи името „Липа“, и ще предлага грижа и обучение за деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас.

Капацитетът предвижда броят им да бъде 100, а възрастовите групи - 4. Дебати в местният парламент предизвика предложението за откриване на  Национално училище - Професионална гимназия  по компютърни науки и математически анализи, която да отвори врати под липите. Очакванията са гимназията да стартира обучението на ученици още през новата учебна 2020/2021 година. 43-ма от съветниците подкрепиха точката.

Ежедневни проверки за посещение на паркове и градинки се извършват в Стара Загора

Открити бяха процедури за избор на управители на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Стара Загора”  ЕООД и „Център за психично здраве - Стара Загора” ЕООД, а подновени бяха договорите за управление на общинските дружества  „Комплексен онкологичен център - Стара Загора”,  „Медицински център-I – Стара Загора“ и  „Диагностично-консултативен център-I” ЕООД.

Съветниците подкрепиха и програмата за управление на Община Стара Загора за мандат 2019-2023 година на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. По време на заседанието пред старейшините ресорният зам.-кмет Милена Желева обясни, че според Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, в което членуват над 70 фирми, към 20 март е освободен около 20 % от персонала.

Община Стара Загора

До началото на април те предвиждат процентът да бъде увеличен до 85. Прогнозата им е за 50% фалит на търговски обекти. „Предвижда се възстановяване на бранша в период от три години. Очаква се слаб летен сезон. Министерство на туризма изтегли програмата си за реклама.

След като минат най-тежките месеци ще бъде изготвена кризисна програма. Ние имаме готовност през следващите месеци в Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора за 2020 година, която гласувате днес, да настъпят адекватни промени”, категорична е Желева.

Общинският съвет даде съгласие и за освобождаване на търговци от заплащане на определени видове такси, цени и задължения за плащане на наем по време на въведените ограничения и мерки за превенция на разпространението на COVID-19.

Кметът на Стара Загора оттегля две предложения от мартенската сесия на Общинския съвет

Предложението бе включена като извънредна от кмета Живко Тодоров и цели ограничаване на отрицателното икономическо въздействие на наложените противоепидемични мерки върху местната стопанска активност.

По време на мартенското заседание беше подкрепено наименуване на улица с името „Атанас Гюдженов” в старозагорския квартал „Кольо Ганчев”. Сесията на общинските съветници започна при засилени мерки за биосигурност.

Измерена бе температурата на старейшините, които бяха разпределени и през препоръчителното отстояние.