/ Thinkstock/Getty Images
Общо 97 лалугера бяха преместени от колонията край Мъглиж, защото местообитанието им е било застрашено от изграждане на фотоволтаичен парк. Акцията е извършена от екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Института по биоразнообразие и екосистемни изследв „Западна Странджа“. Мястото е собственост на БДЗП, съобщиха от природозащитната организация на сайта си. Преместването на лалугерите е извършено като част от дейностите пания. Оттук нататък лалугерите ще обитават пасище в защитена зона от мрежата Натура 2000 -о проекта "Живот за сокола", финансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

Нови екзотични обитатели радват посетителите на Зоопарк Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Освобождаването на лалугерите стана в малки временни клетки и с ежедневно захранване със зърнени храни, плодове и зеленчуци, за да улесним адаптацията им. Дейностите по изграждането на соларния парк бяха забавени, за да може да се осъществи преместването на животните, разказаха от БДЗП.

В гнездото на единствената размножаваща се двойка брадати лешояди вече има 2 яйца (СНИМКА)

От дружеството коментират, че реализацията на нови соларни паркове би трябвало да се насочи към урбанизирани зони и нарушени терени в близост до населените места, където и потреблението на електроенергия и загубите по преносната мрежа са най-малки.

Преди дни от БДЗП съобщиха, че за първи път в България вече има земя под закрила – 29 декара на територията на Южен Сакар, закупени със средства от дарителска кампания на дружеството. На територията, в близост до Тополовград и Свиленград, ще се полагат грижи за три световнозастрашени вида: царски орел, ловен сокол и европейски лалугер.
Борислава Бибиновска/БТА