Дадоха пари за опазването на планинския лалугер, лешояда и кеклика
Дадоха пари за опазването на планинския лалугер, лешояда и кеклика / netinfo

ПП "Врачански Балкан" ще обнови изцяло съществуващата територията на парка  туристическа инфраструктура. Това ще стане по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан", който парка ще изпълнява в следващите 3 години. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ, която е предоставена на Дирекцията на парка възлиза на 4 533 937,85 лева.

Предвижда се изграждането на нови еко и вело пътеки, 10 информационни пункта, посетителска инфраструктура за наблюдение на белоглав лешояд, 4 посетителски центъра в Долно Озирово, Лакатник, Лютиброд и Враца. В рамките на проекта ще бъде и извършена реконструкция на Младежки интерпретационен еколагер в с. Очин дол.

Наред с посетителската инфраструктура ще бъде изградена интегрирана комуникационна система за наблюдение, опазване и охрана на целеви територии и видове на територията на парка.

В областта на интерпретацията и образователните програми ще бъдат разработени нови експозиции в Природозащитен център "НАТУРА" както и образователни програмни пакети и видео материали за биоразнообразието в ПП „Врачански Балкан". С финансовия ресурс ще се бъдат осъществени редица дейности за устойчиво развитие на защитената територия и дейности по опазване и възстановяване на консервационно значими местообитания и видове - европейски лалугер, египетски лешояд и планински кеклик, обясниха още от ПП "Врачански Балкан".