/ iStock/Getty Images
В гнездото на единствената размножаваща се двойка брадати лешояди вече има снесени две яйца. Радостната вест съобщиха от Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани“. Второто яйце е било снесено девет дни след първото, уточняват от организацията. Д-р Руско Петров от екипа на „Зелени Балкани“ обясни, че 62 дни е периодът на излюпване. Очаква се малките да се появят на бял свят през февруари.

Петров припомни, че брадатият лешояд е световно застрашен вид. Той разказа, че, ако излюпването бъде успешно, едно от малките ще остане под грижите на родителите си, а другото най-вероятно ще бъде изпратено в зоопарк в Австрия.

Досега българската двойка е отгледала общо 10 малки. От „Зелени Балкани“ посочват още, че в Спасителния център живее и втора двойка брадати лешояди. Двете птици обаче не са достигнали своята полова зрялост, уточняват природозащитниците.

Работата на „Зелени Балкани“ е свързана с опазването на редки видове и местообитания в България. Всяка година те освобождават в природата птици, за които са полагали специални грижили. В началото на есента на свобода отлетя младото царско орле Мусала, което бе спасено от екипа на организацията.

Вчера освободихме двойка лебеди в екопарк „Вая“ в Бургаските влажни зони, каза Петров.

Борислава Бибиновска, БТА