Само в Стара Загора може да видите брадат лешояд
Само в Стара Загора може да видите брадат лешояд / Една от последните снимки на Фрида в Полша, Зелени Балкани

На 3-ти септември се отбелязва Mеждународният ден за опазване на лешоядите. Спасителният център за диви животни на „Зелени балкани" в Стара Загора отбелязва празника с Ден на отворени врати. В Центъра може да видите, изчезналия от десетки години на територията на България и на Балканите, брадат лешояд. Той е част от програмата за „Завръщане на лешоядите в България" заедно с останалите три вида, които се отглеждат в Спасителния център. Става въпрос за черен, белоглав и египетски лешояд.

В момента от четирите волиери са пуснати на свобода общо 49 белоглави лешояда. За 24 от тях се знае къде се намират. Повечето са в районите на освобождаване, но има и рекордьори - Българка (К03), последно наблюдавана в Италия, Фрида (К06), която след приключение в Турция е посетила и Полша. Едновременно с това, други 28 лешояда все още чакат своето предстоящо освобождаване, разпределени в четирите волиери.

Спасителният център за диви животни е отворен за посещение не само днес, но и в останалите дни, припомнят сътрудниците в Центъра.