Единствените брадати лешояди в България вече имат яйце (СНИМКА)
Единствените брадати лешояди в България вече имат яйце (СНИМКА) / БГНЕС

Екипът на Спасителния център на Зелени Балкани съобщи с гордост за първото яйце на брадати лешояди в България от повече от 60 години.

"Няма думи, с които да опишем чувството на една сбъдната мечта. Защото това яйце е именно такова", похвалиха се от Зелени Балкани. Още от създаването на Центъра, през далечната 1996 година, една от идеите на основателите му е връщането на изчезнали от България видове, като в първите редици стои именно брадатия лешояд.

Първата крачка в тази посока бе направена през 2007 година, когато в Центъра на Зелени Балкани пристигнаха два брадати лешояда, изпратени от д-р Ханс Фрей от специализирания размножителен център Ричард Фауст, Австрия.

"Женската птица, която и до сега е част от двойката, е с 25% критска и 75% азиатска кръв и е много важна заради балканската си връзка. Месец след пристигането им в Центъра, за съжаление, мъжката птица умря от аспергилоза (гъбично заболяване). Така, нашата дама, се сдоби със сегашния си партньор, който е година по-възрастен от нея и на 100% азиатец", посочиха от Центъра.

И досега това са единствените живи брадати лешояди в България от изчезването им през средата на миналия век.

"Последваха осем дълги години на очакване, когато през 2015 наблюдавахме първата копулация на птиците. Женската никак не се предаде без бой и нещастният мъжки на няколко пъти се разделя със значително количество пера от изящното си оперение", допълниха от Центъра.

"В началото на 2016 г. двойката брадати лешояди в Центъра на Зелени Балкани отново сформира семейство и след месец, в който птиците копулираха многократно всеки ден, днес яйцето се появи на бял свят. Младата майка се грижи забележително добре за него, предвид неопитността й и почти не става от гнездото. Това дава надежди на екипа ни, че птиците ще се справят сами с мътенето", допълниха от Зелени Балкани.

Въпреки това, поне четирима специалисти, двама от които в Австрия и Испания, следят отблизо поведението на птиците, посредством монтирани в клетката камери, а екипът на Зелени Балкани е готов да реагира, ако се наложи някаква намеса.

Източник: БГНЕС