Двойка брадати лешояди са новите обитатели на Центъра за диви животни
Двойка брадати лешояди са новите обитатели на Центъра за диви животни / netinfo

Двойка брадати лешояди са новите обитатели на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани”.

Птиците са излюпени и отгледани в размножителен център за брадати лешояди в Австрия (EGS - Eulen und Greifvogel Schutz – Austria). Центърът е част от международната програма за възстановяване на брадатия лешояд в Алпите, съобщиха от "Зелени Балкани".

Брадатият лешояд (Gypaetos barbatus) е символ на Българската природозащита, но за съжаление е изчезнал като гнездящ вид от 60–те години. В момента има сведения за единични скитащи екземпляри на Балканския полуостров.

От десет години екипа на "Зелени Балкани" води преговори със специалисти от международни организации, свързани с размножаването, възстановяването и консервацията на четирите вида лешояди в Европа. През 2006 година комисия от водещите специалисти по размножаване и реинтродукция на брадатия лешояд взе решение да предостави една двойка от птиците, излюпени в Австрия, за нуждите на Спасителния център на "Зелени Балкани", като част от Плана за възстановяване на лешоядите на Балканския полуостров.

През изминалата седмица екип на "Зелени Балкани" посети с цел обмяна на опит колегите от Австрия и участва в последното за тази година освобождаване на изкуствено размножени млади птици в Алпите. През тази година на свобода бяха пуснати две млади птици в Националния парк "Hohe Tauern".

Новите обитатели на Центъра в Стара Загора са на двегодишна възраст и за момента се чувстват добре. Предвид горещото време основно почиват под сенките в новият дом. Клетката на лешоядите беше построена специално за отглеждане и размножаване лешоядни птици. Размерите и са 10/11/4,5 м, а идеите и плановете са взаимствани изцяло от колегите от австрийския център.