/ БГНЕС
Столичната дирекция на МВР ще модернизира системата за видеонаблюдение на движението в столицата. Това бе заявено на брифинг на служители на "Пътна полиция" и сектор "Видеонаблюдение".

"Камерите за видеонаблюдение на СДВР са ситуирани в 14 зони на централните градски части.

Те се наблюдават денонощно, а в момента протича процедура по модернизация на системата като ще се добави ново кръстовище към съществуващите 14", заяви Иван Младенов.

Столична община ще дари тестове за наркотици на КАТ - София

"От известно време се наблюдава много голямо натрупване на преминаване на автомобили на червен сигнал. С цел санкциониране се изготвят видеоматериали с нарушенията и биват предоставяни на СДВР", заяви Иван Младенов, началник на сектор "Видеонаблюдение".

Началникът на отдел "Пътна полиция" на СДВР комисар Николай Крушарски заяви, че с подобренията в системата за видеонаблюдение се цели по-голям контрол.

"Надграждането на системата на СДВР за видеонаблюдение е с цел по-голям контрол. След като бъдат предоставени новите камери, ще започне налагането на санкции на нарушителите", заяви комисар Крушарски.

Санкцията за нарушение е в размер на 50 лева, а след промените от март тази година се отнемат и 10 точки на шофьора.

"Освен разширяването на видеонаблюдението в централната градска част се предвижда и инсталирането на 36 зони по околовръстните части на града", обясни още началникът на отдел "Пътна полиция".

По данни на СДВР само за последния месец са изпратени над 100 клипа с нарушения. На нарушителите са изпратени своевременно призовки, за да могат шофьорите да бъдат глобени.

Всички столични патрулни автомобили са оборудвани с дрегери и така униформените ще могат да проверяват шофоьорите на всеки спрян автомобил. Това каза началникът на отдел "Пътна полиция" в Столичната дирекция на МВР комисар Николай Крушарски. 

От днес, вторник, видеонаблюдението на МВР в София има и увеличени възможности за контрол на правилата за движението в столицата.

Системата вече е надградена, като така са обхванати повече ключови кръстовища, каза Крушарски пред медиите.

От полицията казаха още, че всеки един полицейски патрул ще проверява както за алкохол, така и за наркотици водачите на МПС-тата, които се движат на територията на град София.
Димитър Абрашев/БТА, Фокус