/ iStock/Getty Images
Столичният общински съвет ще гласува на предстоящото си заседание в четвъртък, предложение за дарение на Дрегер дръг тест от Столичната община на Пътна полиция–София.

Безвъзмездно ще бъдат предоставени 200 бр. тестове за седем групи вещества на обща стойност от 9900 лв. Това е част от пакета от над 20 мерки за подобряване безопасността на движението, който председателят на градския парламент Георги Георгиев предложи през миналата година и съветът одобри.

Междувременно стана ясно, че депутатите от ГЕРБ-СДС са внесли законопроект в НС за това общинските камери да бъдат ползвани от "Пътна полиция", съобщи Георги Георгиев.

Младежът, причинил катастрофата със загинало момиче в Бозвелийско, карал пиян


В рамките на миналата година, съгласно данни, предоставени от отдел „Пътна полиция" - СДВР за периода 1 януари-30 юни 2022 г. по време на извършен пътен контрол при проверки са установени общо 679 водачи, управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества. От тях 504 са шофирали след употреба на алкохол, като 257 до 1.2 промила и 247 над 1.2 на 1000. а под въздействието на наркотични вещества - 222-ма.

За същия период на 2021 г. са били заловени общо 692-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества. Употребилите алкохол са общо 564 - 298 до 1.2 промила и 266 - над 1.2 на 1000, а 128 - под въздействието на наркотични вещества.

„Безопасността по пътищата е отговорност на всеки участник в движението. Човешкият живот е наш приоритет без алтернатива. Благодаря на депутатите от ГЕРБ-СДС, че днес внесоха предложението за промени в Закона за движение по пътищата, които изготвихме с екипа на кмета Йорданка Фандъкова и университетски преподаватели за това Пътна полиция да има достъп до всички общински камери, за да могат да следят и при установени нарушения да санкционират при превишена скорост, преминаване на червен светофар, шофиране в насрещното движение. Важна промяна е, че част от приходите от наложените глоби ще могат да се връщат обратно в общинските бюджети. По този начин местните власти ще можем да инвестираме допълнително в поддръжка и разширяване на мрежата от тези технически средства.“, коментира Георги Георгиев, по време обучение по безопасност на движението на ученици, което се проведе на новоизградения полигон на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в квартал Панчарево в сряда.
БГНЕС