/ iStock/Getty Images
От 22 юни се въвежда нова временна организация на движението в кв. “Княжево“ във връзка с реконструкцията на трамвайния път, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

Затваря се за движение южното пътно платно и зоната на релсовия път от ул. „Княжевска“ до ул. „Райска градина“. Движението в посока изход от София ще се извършва еднопосочно в крайната северна пътна лента, а движението в посока вход София ще се осъществява по ул. „Княжевска“, ул. „Евлия Челеби“ и ул. „Любляна“. Тази временна организация ще продължи около два месеца.

Транспорт на повикване ще тръгне в три квартала на София

Отваря се за движение участъкът от трамвайно ухо „Княжево“ до ул. “Звездица“, където досега беше изпълнена реконструкцията на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III“ в кв. „Княжево“.

За същия период се въвеждат промени в маршрута на временната автобусна линия А5ТМ в посока „Бъкстон". Автобусите ще преминават по маршрут: трамвайно ухо „Княжево“, ул. „Княжевска“, ул. „Евлия Челеби“, ул. „Дамяница“, ул. „Планинец“ и по бул. „Цар Борис III“ по маршрута до бул. „Бъкстон“. Разкрива се нова автобусна спирка на ул. „Дамяница“ – 20 метра от десния завой от ул. „Евлия Челеби“.

Временната автобусна спирка посока „Бъкстон“ при ул. „Планинец“ се измества с 30 метра от левия завой към бул. „Цар Борис III”, а временната автобусна спирка при ул. „Райска градина“ се закрива.

Наясно ли са шофьорите с предимството на релсовия градски транспорт

От Столичната община напомнят на водачите на превозни средства, че имат възможност да използват алтернативните трасета. За идващи от центъра: по бул. „България“ - ул. „Даскал Стоян Попандреев“ - ул. „проф. Николай Державин“ (Панорамен път). Идващите от Перник могат да се движат по магистрала „Люлин“, както и по бул. „Цар Борис III“ - ул. „проф. Николай Державин“ (Панорамен път).

Успоредно с това започват и ремонтните дейности в обхвата на кръстовището на бул. „Пушкин“. От 26 юни т.г. за период от около три седмици се затваря източната част на кръстовището в зоната на релсовия път. Кръстовището ще е с намалена проходимост, а движението ще се осигурява двупосочно в западната част на кръстовището, информират още от Столичната община.

Припомняме, че ремонтът на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис Трети" започна през лятото на 2021 г. и се очаква за приключи това лято.
София Господинова, БТА