За 19-та поредна вечер се провежда протест на столичния бул. "Сливница" срещу катастрофите и жертвите на пътя, предава БНР.

Две седмици след трагедията на бул. „Сливница”: Какви мерки са предприети

Там, където е акцията, в нощта на 7-и срещу 8-и май млад шофьор блъсна на пешеходна пътека двама младежи, които загинаха.

Протестиращите предимно млади хора, излязоха на пътното платно и блокираха движението на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе", като само пропускаха автобусите на градския транспорт. Със запалени свещи, клекнали и мълчаливи те отдадоха почит на загиналите Явор и Ани.

Двама младежи загинаха в София, пометени от автомобил

Протестиращите вече са сформирали Инициативен комитет с конкретни искания към Народното събрание, Столичната община и МВР. Това съобщи Георги Тодоров, инициатор на протестите, участник в Инициативния комитет.

Гражданите настояват за промяна в Наказателния кодекс, така че да бъдат криминализирани редица деяния като шофиране без книжка, отказ от тестване за наркотици и алкохол, криминализиране на шофирането с над 50 км/час над разрешеното. Въвеждане на пътното убийство като институт в наказателното право, така че при нарушаването на правилата на движение на пътя с причинени телесни повреди или смърт това да бъде тежко квалифициращо обстоятелство, а наказанието да бъде като за тежко умишлено престъпление. Протестиращите настояват за вдигане на долната граница за наказанията и отмяна на условните наказания. 

Движението по бул. "Сливница" все още е блокирано, тъй като протестиращите се отправиха на шествие до кръстовището с бул. "Константин Величков", за да блокират за кратко и него.

Те казаха, че в неделя отново ще има национален протест в центъра на София на близки на пострадали при катастрофи.
БНР