584 млн. лв. е размерът на Инвестиционната програма на столицата
"Общият размер на проекта за бюджет на Столичната община е 2,087 млрд. лв.", съобщи на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова.

БГНЕС

Това, по думите ѝ, е с 200 млн. лв. повече в сравнение с предходната година. В никакъв случай не можем да говорим за рекорден бюджет. Това е бюджет в изключително тежка ситуация, коментира столичният кмет.

София разширява метрото със заем от близо 400 млн. лв.

Общо 584 млн. лв. е размерът на Инвестиционната програма на София за 2022 година. 54 % от Капиталовата програма се осигурява от собствени средства, 46 процента - от европейски програми. Средствата от държавата за Инвестиционната програма са 15,3 млн. лева.

"211 млн. лв. се осигуряват в сектора "транспорт". Това е един от нашите основни приоритети", посочи Фандъкова. С 92 млн. лв. осигуряваме старта на строителството на метрото към кв. "Левски Г".

Очаквам още през март да започнем строителството на продължението към "Левски Г", съобщи кметът. Тя информира, че общината щ има готовност да стартира до края на годината другото разширение на метрото - 6 км в район "Слатина", за което Столичната община е кандидатствала пред Европейската инвестиционна банка за финансиране.

БГНЕС

"Продължаваме да настояваме за решение на Министерския съвет за финансирането за срок от 4 години на тези средства, с които беше намалено финансирането за Столичната община от Плана за възстановяване и развитие.

Имаме такова обещание, в бюджета на държавата са заложени 40 млн. лв. за покриване на тази разлика", каза Фандъкова. Тя посочи, че на този етап тези средства са заложени в бюджета на София.

Фандъкова: 143 млн. лв за строителството на метрото са отрязани от Плана за възстановяване

Столичният кмет информира, че ще се наложи актуализация на бюджета на Столичната община в средата на годината. Кметът изрази съжаление, че в държавния бюджет не е взето предвид искането на Столичната община за подкрепа за градския транспорт.

"За да осигурим градския транспорт са необходими над 177 млн. лв. За да осигурим средства за транспорта, взимаме от други дейности, които са важни за града. Затова беше толкова важно да се обезпечи градският транспорт", посочи Фандъкова.

БГНЕС

Тя обяви, че общината залага 150 млн. лв.  собствени средства за дофинансиране на градския транспорт. Над 130 млн. лв. от приходи от синя и зелена зона, както и постъпление от продажбата на превозни документи отиват за градския транспорт.

Фандъкова: Големите градове са донор на държавния бюджет

Столичният кмет информира, че 15 млн. лв. са заложени от държавния бюджет за градския транспорт на София, което е десет пъти по-малко от нужното. Кметът добави и че за поредна година Столичната община не получава и никакви изравнителни субсидии от държавния бюджет.
БТА