/ iStock/Getty Images
Масирани проверки започват в нощните клубове и дискотеки в Русенско за спазване на противоепидемичните мерки, съобщиха от областната управа в крайдунавския град.

Съвместните екипи ще бъдат от служители на Регионалната здравна инспекция, полицията и Областната дирекция по безопасност на храните. Те ще следят за спазването на въведените мерки в клубове и дискотеки. При нарушения ще се налагат санкции, като дори може да се стигне до затваряне на съответното заведение - например, ако посещаемостта е повече от 50 процента от капацитета.

Здравните власти обмислят нови мерки срещу COVID-19 от следващата седмица

"Идеята е да не се стига до затваряне на цели сектори от икономиката, както беше преди няколко месеца, а чрез спазване на мерките всички да работят", обясняват от областната управа.

От там информират, че в региона се осигурени достатъчно количество от всички налични ваксини срещу коронавирус.

Организирана е и активна информационна кампания в областта, която цели да запознае обществото с ползите от имунизацията. В региона работят и два мобилни ваксионационни кабинета.

В Русенско са извършени 59 603 имунизации, като повторна доза са получили 28 738 души. Ваксинирани с първа доза са малко над 85 процента от медиците, фармацевтите и помощния медицински персонал в региона, а тези със завършен имунизационен цикъл са около 43 на сто. Сравнително нисък е делът на имунизираните, които работят в социалните институции. Отделно, около 50 процента от потребителите на социалните услуги са ваксинирани.

От областната управа в Русе информират, че регионът се намира на десето място в страната по брой поставени дози от някоя от ваксините и на единайсто - по брой напълно имунизирани.
БТА