Поне три пъти седмично във Варна ще се правят проверки за спазване на противоепидемичните мерки, това съобщи директорът на РЗИ Дочка Михайлова, която участва в среща, свикана от областния управител Марио Смърков, с представители на туристическия бранш. В контролната дейност са включени РЗИ, община Варна, ОД на МВР, Инспекцията по труда и Областната дирекция по безопасност на храните.
Областният управител каза, че целта е със спазване на мерките и с разбиране от страна на бизнеса да се отложи за максимално дълъг период усложняването на ситуацията с коронавирус. Той припомни, че предложението за засилени проверки от предходната седмица е одобрено от Кризисния щаб.
Разпределени са сферите, в които съответните институции ще извършват контрол. Областният управител каза, че при проверките ще се съобразяват с бизнеса и ще се започне с предписания. Ако те не бъдат спазени в разумен срок, ще се премине към санкции, допълни той. Смърков смята, че диалогът и своевременният обмен на информацията е по-добрият начин за решаване на проблемите.
Сотиров заяви, че организациите за заведенията в България са твърдо против налагането на нови ограничения за бизнеса - било то намаляване на капацитет или ограничение в работното време. Според него, това са неща, които не устройват бизнеса, и допълни, че заведенията са сред най-проверяваните бизнеси от всякакви институции, но трябва да се обърне внимание и на останалите сектори. Браншът не приема и затваряне на бизнеси и спускане на заповеди за нови ограничения на местно ниво.
Областният управител каза, че целта е със спазване на мерките и с разбиране от страна на бизнеса да се отложи за максимално дълъг период усложняването на ситуацията с коронавирус. Той припомни, че предложението за засилени проверки от предходната седмица е одобрено от Кризисния щаб.
Разпределени са сферите, в които съответните институции ще извършват контрол. Областният управител каза, че при проверките ще се съобразяват с бизнеса и ще се започне с предписания. Ако те не бъдат спазени в разумен срок, ще се премине към санкции, допълни той. Смърков смята, че диалогът и своевременният обмен на информацията е по-добрият начин за решаване на проблемите.
Сотиров заяви, че организациите за заведенията в България са твърдо против налагането на нови ограничения за бизнеса - било то намаляване на капацитет или ограничение в работното време. Според него, това са неща, които не устройват бизнеса, и допълни, че заведенията са сред най-проверяваните бизнеси от всякакви институции, но трябва да се обърне внимание и на останалите сектори. Браншът не приема и затваряне на бизнеси и спускане на заповеди за нови ограничения на местно ниво.