/ iStock/Getty Images
Това ще бъде поне три пъти седмично
Поне три пъти седмично във Варна ще се правят проверки за спазване на противоепидемичните мерки, това съобщи директорът на РЗИ Дочка Михайлова, която участва в среща, свикана от областния управител Марио Смърков, с представители на туристическия бранш. В контролната дейност са включени РЗИ, община Варна, ОД на МВР, Инспекцията по труда и Областната дирекция по безопасност на храните.

Областният управител каза, че целта е със спазване на мерките и с разбиране от страна на бизнеса да се отложи за максимално дълъг период усложняването на ситуацията с коронавирус. Той припомни, че предложението за засилени проверки от предходната седмица е одобрено от Кризисния щаб.

Разпределени са сферите, в които съответните институции ще извършват контрол. Областният управител каза, че при проверките ще се съобразяват с бизнеса и ще се започне с предписания. Ако те не бъдат спазени в разумен срок, ще се премине към санкции, допълни той. Смърков смята, че диалогът и своевременният обмен на информацията е по-добрият начин за решаване на проблемите.

Сотиров заяви, че организациите за заведенията в България са твърдо против налагането на нови ограничения за бизнеса - било то намаляване на капацитет или ограничение в работното време. Според него, това са неща, които не устройват бизнеса, и допълни, че заведенията са сред най-проверяваните бизнеси от всякакви институции, но трябва да се обърне внимание и на останалите сектори. Браншът не приема и затваряне на бизнеси и спускане на заповеди за нови ограничения на местно ниво.