/ Министерство на здравеопазването
Здравните власти планират затягане на мерките срещу COVID-19 у нас поради стремглавото нарастване на заразяванията. На среща в Министерството на здравеопазването министър д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти актуалната епидемична обстановка в страната и необходимостта от въвеждането на противоепидемични мерки.

В рамките на срещата бяха представени данни за 14-дневната заболеваемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19 и др. Изнесена беше информация и за броя направени PCR и антигенни тестове от началото на епидемията до 31 юли тази година.

"Всяко мнение и предложение, което споделите, е важно за вземането на най-правилното решение относно въвеждането на противоепидемични мерки", обясни министърът на здравеопазването.

Сред предложенията на специалистите за въвеждане на противоепидемични мерки бяха ограничаване посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания. Отчетен беше и рискът за повишаване нивата на заболеваемостта след началото на учебната година, ако учениците и студентите се обучават в присъствена форма.

В изготвен от Националния център по заразни и паразитни болести  доклад, който беше презентиран на срещата, се казва, че най-засегнати от новата вълна като численост ще бъдат младите и неваксинираните хора, но по-тежко се очаква заболяването да протича при възрастните и хронично болните граждани.

"Ефективното управление на епидемията ще зависи от спазването на въведените противоепидемични мерки и от контрола по тяхното прилагане, в това число от засиления контрол по отношение на пристигащите от чужбина лица", посочи директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

"Хората, нуждаещи се от интензивни грижи, от 100 вече са нараснали на 160 само за ден", каза заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов и посочи, че се засилва интензитетът на пандемията.

"От средата на юли се доминиращ стана Делта вариантът, който заразява два пъти повече. На фона на тези факти идва на дневен ред и какво трябва да се предприема", посочи той.

Александър Златанов: На този етап не се очакват ограничения за бизнеса

"Страните разчитат на нивото на имунизация и противоепидемичните мерки. За съжаление ние не може да разчитаме на първото, защото имунизираните са около 20%, преболедувалите са до 40%, което е твърде ниско ниво на защита срещу тази вълна. И затова трябва ефективен контрол върху противоепидемичните мерки", посочи той.

"Срещахме се със здравните инспекции, представители на лечебните заведения. В момента тече среща с всички специалисти – имунолози и епидемиолози, с една-единствена цел - да се вземат адекватни и навременни противоепидемични мерки. Нивото на разпространение вече е високо, заболелите е вече от 29 до 39-годишна възраст. Ще се опрем на плана, който сме разработили, тъй като е широкообхватен. Мерките ще са насочени към тази група, която е най-силно заразена от новата вълна, поради това, че посещават места с повече хора, разстоянието е по-близко и има достатъчни условия за разнасяне на Делта варианта", допълни Златанов.

Зам.-здравният министър: В близките 10 дни няма да излезем от „зелената зона“

В началото на идната седмица вероятно ще бъдат въведени и ще се следи стриктно контрола върху изпълнението. Мерките ще са за цялата страна, но все още не са формулирани точно какви ще са, но ще следват Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Главният санитарен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев ще направи окончателната препоръка какви да са те.

Здравните власти подготвят болниците да имат достатъчна леглова база и за деца, тъй като Делта вариантът засяга по-силно и тежко деца и млади хора.