/ NOVA
По думите му предприетите мерки са превантивни, за да не влезем в следващата зона
Здравните власти дадоха брифинг заради разпространението на COVID-19 и мерките срещу вируса.

"Към момента сме 44 на 100 хиляди, за да преминем към следващата зона и да излезем от "зелената", трябва да достигнем 95 на 100 хиляди души. Поне в близките 10 дни няма да влезем в следващата зона. Моето мнение е, че поне в близките 10 дни няма да влезем в следващата зона. Това, че предприемаме известни мерки е, за да действаме превантивно. Много по-важни са мерките, взети навреме, отколкото, когато вече сме в следващата зона. Това заяви заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

429 нови случая на COVID-19 у нас, четирима починали

По думите му поради разгара на летния сезон и струпването на хора, в крайпътните заведения и бензиностанциите е необходимо да се носят маски, което ще отдалечи страната ни от преминаването в следващата зона по заболеваемост от COVID-19.

Д-р Златанов призова хората към отговорно поведение по заведенията, летните и планинските курорти. Той посочи, че подготвят заповед за осъществяване на контрол от институциите, които се грижат за това.

Броят на заразените с COVID-19 по света надхвърли 200 млн. души

Според него, ако се спазват тези мерки, България може дълго време да остане в зелената зона.

"Обмисля се повишаване на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти, болни от COVID-19. Темата предстои да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като целта е "всичко да е законно, а лекуващите да не се чудят откъде да се дофинансират", каза още заместник-министърът на здравеопазването.

Златанов посочи, че с променената методика, по която се плащат по 1000 лв. за работещите медици в условията на извънредна епидемична обстановка, средствата се разпределят по-справедливо.

"Целта на проверките, които ще се извършват по курортите за спазването на противоепидемичните мерки, не е за да се "пълни бюджетът", а за да се създаде ред", добави той. По думите му броят на заразените с COVID-19 в областите Бургас и Варна се повишава заради струпването на много хора. 

"Областните управители са запознати с плана за действие и всяка областна управа, заедно с областния оперативен щаб, самостоятелно ще могат да налагат ограничителни мерки, ако заболеваемостта се повиши", припомни Златанов.

Ваксинираните, но заразени с Делта вариант преболедуват леко инфекцията, но могат да разпространяват заразата и затова при влизане в страната ни изискваме отрицателен тест, допълни той.