/ iStock/Getty Images
Имунните клетки и антителата, които циркулират в тялото, могат да разпознаят и убият вируса при нова среща с него
Продължителността на имунитета зависи до известна степен и от пациента – влияние оказват фактори като възраст, придружаващи заболявания и медикаменти, които се приемат от лицето, информират от Министерството на здравеопазването.

Има все повече доказателства, че хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19, са по-малко склонни да се инфектират със SARS-CoV-2, а ако се разболеят, вероятността от тежко протичане на заболяването е много малка.

iStock/Getty Images

Данните към момента показват, че при преболедували от COVID-19 имунитетът може да се запази поне 8 месеца. Имунните клетки и антителата, които циркулират в тялото, могат да разпознаят и убият вируса при нова среща с него, предпазвайки от заболяване или намалявайки тежестта на заболяването.

Проучване показва, че хора, които са били инфектирани и след това са се ваксинирали, развиват много силни имунни реакции и имат много по-висок капацитет да неутрализират вируса, включително и различните му варианти.

Прекаралите COVID-19 е препоръчително да се ваксинират. Ваксинацията само ще повиши естествения имунитет, който вече е развит, предлагайки по-силна защита.