/ iStock/Getty Images
144 са новите случаи на COVID-19 в област Русе за изминалото денонощие, това сочат данните на Регионалната здравна инспекция.

Един нов случай на коронавирус в Русенско и една жертва

Най-много нови случаи са установени в община Русе - 125.
От останалите 19 случая - седем са в община Сливо поле, 4 в Две могили и 3 в Иваново. По двама заразени има и в общините Бяла и Ветово. Един нов случай има и в Борово. За последните 24 часа няма новозаразени в Ценовско.

Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирусна инфекция в областта достигнаха 4931 души, а активните случаи са 2313. По последни данни към момента общо 467 души се намират на лечение в болниците от региона, като 25 от тях са на интензивно лечение.

Лекар с коронавирус - на първа линия срещу COVID-19

Същевременно през вчерашния ден са оздравели 27 души, което означава, че от началото на пандемията излекуваните от COVID-19 в Русенско станаха 2451. Вчера беше отбелязан черен рекорд. 20 души, от които 12 мъже и 8 жени с положителен PCR тест за коронавирус са починали.

Смъртните случаи на хора с положителен PCR тест за COVID-19 от началото на пандемията до сега станаха 167, от които 93 мъже и 74 жени на възраст между 27 и 98 години.

Необходимо е да бъде отбелязано, че по-високият брой заразени в областта би могъл да се дължи на това, че през почивните дни по-голямата част от лабораториите, които правят PCR тестове не работят.

167 нови случая на COVID-19 в Русенско и 11 жертви

Въпреки това е важно да се посочи, че споменатите по-горе смъртни случаи са за изминалото денонощие, а не за периода от събота до сега. Позовавайки се на данните от Единния информационен портал става ясно, че за денонощието област Русе се нарежда на 6-то място по заболеваемост в страната.

Преди Русе са областите София (град), Пловдив, Варна, Стара Загора и Бургас, а след Русенско се нареждат Благоевград, Враца и Велико Търново, като разликата между последните две области е само един случай.

С най-малко нови случаи за изминалото денонощието са областите Видин и Кърджали - с по седем новозаболели във всяка.

218 нови случая на COVID-19 в Русенско и две жертви

Припомняме, че ръководството на Областна администрация Русе е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на заразата в региона.

От Областния оперативен щаб апелират и за спазване на всички въведени противоепидемични мерки.