Обсъждаха дуалното обучение в Русе
Обсъждаха дуалното обучение в Русе / netinfo
Две паралелки в русенската гимназия по облекло ще се обучават по дуална система от следващата учебна година. Образованието ще се осъществява в реална работна среда в няколко шивашки фирми. Учениците ще работят 3 дни на трудов договор, а останалите два дни ще учат теория.

Това съобщи в интервю за Дарик Фани Тодорова – главен експерт в Дирекция „Професионално обучение и обрзование“ на МОН. Подобно обучение ще има и в една паралелка в Габрово.

„Ангажираните фирми ще назначават учениците по Кодекса на труда, със съответното заплащане, което е определено за обучение чрез работа. Ще им бъдат назначени и наставници“, поясни Тодорова.

Проведе се първата дискусия в областта “Да! На българските региони”

Наставниците, заедно с учителите, ще разработят и учебната програма, която да е съобразена с реалната работна среда, и която да отговаря на професионалните умения, които търси бизнеса.

През изминалите три дни Русе бе домакин на първия по рода си национален форум за професионално образование в сектор „Лека промишленост“, който срещна работодателите, директорите на професионалните гимназии и синдикатите в сектора.

Той беше организиран от Министерството на образованието и науката в партньорство с Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, Браншовия съюз на производителите на текстил и Федерацията на независимите синдикални организации от леката