Пловдивчани облякоха жълти жилетки в защита на парка в Северен
Пловдивчани облякоха жълти жилетки в защита на парка в Северен / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Жълти жилетки облякоха пловдивчани пред сградата на Община Пловдив в защита на запазването на парка зад хотел "Санкт Петербург" в града. Символичният акт предшества срещата в администрацията, на която днес собственикът на терена Байрям Солак трябва да представи своите предложения за мястото пред кмета Иван Тотев и хората от квартала.

Дарик вече ви информира, че на сесията на Общинския съвет миналата седмица живеещите в района, които излязоха на протести срещу застрояването на парцела, заявиха своите искания пред градските старейшини. 

Жителите на "Северен" притиснаха с въпросите си и градоначалника. Тотев им обясни, че ако се налага, за да може зеленото пространство да остане място за отдих и игра, както досега, парцелът може да бъде купен от Общината, но не за повече от сумата, за колкото е продаден при последната сделка- 1,1 милиона лева.

Имотът от 16 дка е изцяло частен от 15 години насам. Теренът е препродаван няколко пъти. Той е апортиран преди години от общината в дружеството „Пълдинтур инвест“, чрез което бизнесменът Георги Гергов получи контрол над Панаира, част от Стария град и редица други имоти, като този до хотел „Санкт Петербург“.

След това обаче „Пълдинтур инвест“ е продала парцела на фирмата "Парадайс гардън резидентс", собственикът на която обясни, че искали да превърнат мястото в паркинг. Срещу поголовната сеч на терена жители на район „Северен“ излязоха на протест с искане паркът да не се застроява. Последва акция от страна на гражданите, в която те засадиха 40 нови дръвчета на мястото на изсечените.